Bugün, 24 Nisan 2024 Çarşamba

Güney Marmarada beldeler ayakta

Güney Marmarada beldeler ayakta

Ülkemizdeki 13 ilin daha Büyükşehir yapılması yasa tasarısı, İçişleri Komisyonun-dan, Türkiye Büyük Millet Meclisine gönderilirken, Güney Marmara Bölgesinde, kapatılacak dört belde ayağa kalktı.

Ülkemizdeki 13 ilin daha Büyükşehir yapılması yasa tasarısı, İçişleri Komisyonu`n-dan, Türkiye Büyük Millet Meclisi`ne gönderilirken, Güney Marmara Bölgesi`nde, kapatılacak dört belde ayağa kalktı. 
Ocaklar Belediye Başkanı Hüseyin Durak:
"Turizm beldesi uzaktan kumandayla yönetilmez"
"Erdek ilçesine bağlı Ocaklar beldesinin Belediye Başkanı Hüseyin Durak, beldelerinin kapatılmak istenmesinin üzüntüsünü yaşadıklarının altını çizerken, "Her şeye karşın, TBMM`ne gönderilen yasa önerinin, Meclisteki komisyonlarda değiştirilerek, beldemizin kapatılmayacağını ummak istiyoruz" dedi.
Yaz nüfuslarının 25 bini bulan turistik bir belde olmaları nedeniyle bağlı bulundukları Erdek ilçesinin bile Ocaklar`a yeterince hizmet götüremediğine işaret eden Durak, "Şimdi, kilometrelerce uzakta bulunan Balıkesir`den, Ocaklar`a nasıl hizmet gelir?" diye sordu.
Öte yandan Karşıyaka beldesinin belediye başkanı Kadir Gedik, "Olmaması gereken bir karardı" şeklinde nitelendirdiği, beldelerin kapatılması uygulamasının yanlışlığına değinirken, şöyle konuştu:
"Beldemiz, bağlı bulunduğumuz Erdek ve Bandırma ilçelerine 30`ar kilometre uzaklıkta bulunuyor. Beldemize bağlı sekiz köyümüz var. 
Bağlı olduğumuz Erdek`in, zaten kendi sorunlarıyla uğraşmaktan bize yıllardır verdiği hiçbir hizmet yok. Bu nedenle zaten biz, Bandırma`ya bağlanma isteğimizi dile getirmiştik. Ancak, yasa gereği mahalle durumuna gelerek, Erdek`e bağlanırsak, iyice çaresiz kalacağız. O zaman, bir turizm yöresi olan bize kim yardım edecek?"
Avşa Belediye Başkanı Çağlar:
"Ada belediyelerine ayrı bir statü gerekirdi"
Erdek`e bağlı Avşa beldesinin Belediye Başkanı Cevdet Çağlar ise yaz aylarında nüfusu 80 bini bulan turistik bir ada olduklarının altını çizerken, şu değerlendirmede bulundu:
"Ada oluşumuz nedeniyle merkezden hizmet almamız çok zor. Oysa ada belediyeleri için ayrı bir statü oluşturulabilirdi. Örneğin, imar plânı, yol yapımları ve alan sınırları konusunda yetkiler Büyükşehir Belediyesi`ne bırakılırken, sosyal belediyecilik açısından bize ayrı bir statü uygulanarak, bağımsız hareket etme olanağı sağlanabilirdi. Yasaya saygılıyız ama bu uygulama sonucunda, Marmara Adası`na(Marmara İlçesi) bağlanacağız. Bu uygulama, Avşalılara sıkıntı getirecektir. Diyelim ki, çözümlemesi gereken acele bir işi olan Avşalılar, Marmara Adası`na, 300-400 TL gibi bedellerle motor kiralayıp, nasıl gidecektir?"
Edincik Belediye Başkanı Yağcı:
"Edincik, köy olmayı hak etmedi"
Bandırma`ya bağlı Edincik beldesinin Belediye Başkanı Mehmet Yağcı, tasarıya göre, kapatılacak beldeler arasında bulunmayı hak etmediklerini vurgulayarak, şunları söyledi:
"Bu noktaya gelinmemesi için büyük çaba harcadık. Bir ayağımız Ankara`da olmak üzere siyasilere, 600-700 yıllık tarihi bulunan Edincik`in önemini anlatmaya çalıştık. Son yıllarda beldemizin, sanayi yatırımlarının önemli bir merkezi durumuna gelip, istihdamın arttığını, ikinci TOKİ konutlarının yapıldığını dile getirerek, bırakın belde belediyesi olarak kapatılmasını, Edincik`in ilçe konumuna getirilmesi gerektiğini ısrarla dile getirdik. İlçe yapılacağımız konusunda söz veren siyasilerin, sözlerinde durmadıklarını görmenin üzüntüsünü yaşıyoruz. Keşke Bandırma il olsaydı da, birlikte büyüseydik. Mahalle konumuna gelmeyi içimize sindiremiyoruz. Bu arada, 800 bin dönümlük dede mirası olarak elimizde bulunan meramızın da, talan edileceğinden endişe duyuyoruz."
Aksakal Belediye Başkanı Taşdemir:
"Ömrüm boyunca kabul edemeyeceğim bir karar"
Bandırma`nın diğer beldesi olan Aksakal`ın Belediye Başkanı Üstün Taşdemir de, belediyelerinin kapatılıp, köy durumuna dönüştürülmesini, yaşamı boyunca kabullenemeyeceği bir karar olarak gördüklerine dikkati çekerken, şu değerlendirmede bulundu:
"Belde belediyemiz, 1972 yılında kurulmuştu. 40 yıllık bir belediyeyi kaldırarak, Aksakal`ı mahalle durumuna dönüştürmek, tam anlamıyla taşrayı mağdur etmek anlamına gelir. Hani, AKP Hükümeti, göreve geldiği günlerde, "yerinden yönetim` gerçekleştireceğini söylüyordu. Yalnızca merkezlere yarayacak olup, taşraya mağduriyet getirecek bu uygulama, `merkeziyetçi yönetim`in ağırlığının daha da artması demektir. Yalnızca sayın Başbakanın ısrarı sonucu ortaya çıkan bu kararın, asla mantıklı olmadığını düşünüyorum. Çünkü, merkezden kilometrelerce uzak yerleşim birimlerinin, merkezden yeterince hizmet almaları mümkün değildir."
Önder Balıkçı


Anahtar Kelimeler: 0
  • Çarşamba 26.4 ° / 14.4 ° Güneşli
  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli