Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe

Güngör, yumurta satışlarında halkın kandırıldığını açıkladı

Güngör, yumurta satışlarında halkın kandırıldığını açıkladı

Bandırma Yumurta Üreticileri Birliği Başkanı Recep Güngör, organik yumurta, gezer tavuk yumurtası diye pazarda satış yapan kişilerin olduğunu açıkladı.

Bandırma Yumurta Üreticileri Birliği Başkanı Recep Güngör, organik yumurta, gezer tavuk yumurtası diye pazarda satış yapan kişilerin olduğunu açıkladı.
Bu yaşananların kendilerini ciddi oranda rahatsız ettiğini söyleyen Güngör ?Haksız rekabet oluyor insanları kandırıyorlar? dedi.
Bandırma Yumurta Üreticileri Birliği Başkan Yardımcısı Aytekin: "Katar´ın ambargodan dolayı Türkiye ile ticaretini güçlendirmesinden yumurta da payını aldı. Türkiye´den sadece Katar´a her hata 50 TIR yumurta ihraç ediliyor. Haftanın son iki gününde Irak ve Suriye´ye 2 TIR dolusu, 1 milyon 800 bin adet yumurta gönderildi" dedi.
Bandırma Yumurta Üreticileri Birliği Başkan Yardımcısı Mehmet Aytekin, Katar´ın ambargodan dolayı Türkiye ile ticaretini güçlendirmesinden yumurtanın da payını aldığını belirterek, bu ülkeye her hafta 50 TIR yumurta ihraç edildiğini söyledi.
Aytekin, yaptığı açıklamada, Irak, Suriye ve Katar´a, Türkiye´den her hafta 300 TIR yumurta gönderdiklerini ifade etti.
Dönem dönem Afganistan ve Birleşik Arap Emirlikleri´ne de yumurta ihracatı yaptıklarını aktaran Aytekin, "Günlük 2 milyon 600 bin yumurta üreten Bandırma´nın ihracatında canlılık görülüyor. Haftanın son iki gününde Irak ve Suriye´ye iki tır dolusu 1 milyon 800 bin adet yumurta gönderildi." diye konuştu.
Aytekin, Türkiye´deki yumurta üretiminin normal dönemde 7´de 1´inin ihracat pazarında değerlendirildiğini, yaz aylarında ise sıcaklıklardan dolayı düşen tüketimin bu oranı azalttığını anlattı.
Türkiye´den Suriye´ye 5-6 yıl önce haftada 100-150 TIR´a yakın yumurta giderken, bugünlerde aylık ortalama 20 TIR ancak gönderildiğine dikkati çeken Aytekin, şöyle konuştu: "Arz talep dengesinde bir koli yumurta 21-23 dolar arasında satılıyor. Oradaki savaş dolaylı da olsa bizi de burada etkiliyor. Katar´ın ambargodan dolayı Türkiye ile ticaretini güçlendirmesinden yumurta da payını aldı. Türkiye´den sadece Katar´a her hata 50 TIR yumurta ihraç ediliyor. Bizim bölgemizden de gönderenler oldu. Üretim planlamasının yapılmaması bizim dönemsel olarak sıkıntılara girmemize yol açıyor. Dönem dönem de çok iyi fiyatlarla iyi mal satıyoruz. Ama bir üretim planlamasının yapılması gerektiğini düşünüyorum."
Aytekin, Avrupa´daki zehirli yumurta söylentileriyle ilgili kendi bölgelerinde gerekli denetimleri sürekli yaptıklarını da belirterek, şunları kaydetti: "Bu olayın tavuk bitini önlemek amacıyla atılan bir ilaçtan çıktığı söyleniyorsa da Türkiye´de böyle bir şey yok. İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü sürekli denetimler yapıyor. Numuneler alınıp laboratuarlar da değerlendiriliyor. Bir problem yok. Merkez Başkanımız Hasan Konya da açıklamasında, ´İsterlerse Belçika ve Hollanda´ya, daha doğrusu Avrupa´ya, ihracat yapabiliriz.´ demişti. Gönül rahatlığı ile Türk yumurtası alabilirler."
Bandırma Yumurta Üreticileri Birliği Başkanı Recep Güngör´de yaptığı açıklamada, ?Üreticilerimizin bize yansıyan sorunları organik tavukçuluk, gezen yumurta, çeşitli adlar üzerinde nitelendirdiğimiz tavukçuluk esprileri bizi ciddi anlamda rahatsız ediyor. En büyük sıkıntımız biyo güvenlik hususundaki sıkıntılar. Gezen tavuk açıkta dolaştığından dolayı biyo-güvenlik anlamında çok ciddi sıkıntılar oluşturmakta. Üreticilerimiz bu hususta ciddi şekilde rahatsızlar. 4-5 yıl önce bölgemiz kötü bir olay yaşadı. Kuş gribi anlamında Bundan dolayı bu işin tekrar nüksetme olayı bizi rahatsız ediyor.
Haber: Ahmet Pesen



  • Perşembe 22.6 ° / 10.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli