Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

Gürer, 3,5 milyon hektar tarım arazisinin ekilmediğini açıkladı

Gürer, 3,5 milyon hektar tarım arazisinin ekilmediğini açıkladı

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ülkemiz çiftçisinin ekimden vazgeçtiği 3,5 milyon hektarlık tarım arazisinde yeniden ekim yapılabilmesi için iktidarı sorumluluk almaya davet etti.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ülkemiz çiftçisinin ekimden vazgeçtiği 3,5 milyon hektarlık tarım arazisinde yeniden ekim yapılabilmesi için iktidarı sorumluluk almaya davet etti.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, korona virüs salgınıyla mücadele sürecinde, Tarım ve Orman Bakanlığı´nın hayata geçirdiği uygulamaların, tarım için daha kapsayıcı ve hemen uygulanabilir olmasını istedi.
Tarım sektöründe olumsuz etkileri olan korona virüs salgınına karşı, Bakanlığın sorunların çözümüne yönelik günübirlik değil, ciddi önlemler almasının altını çizen CHP Milletvekili Gürer, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından açıklanan, ´tohumluk hibesi´, ´hazineye ait tarım arazilerinin kiralanması, satışı´ ve ´bazı ürünlerde stok yapılması´ gibi uygulamaların, koronavirüsle mücadele kapsamında üreticiler ve gıda için bir destekmiş gibi görülse de oluşan sorunların aşılmasında daha radikal kararlara ihtiyaç duyulduğunu söyledi.
Son 10 yılda yalnız mazot ve gübre fiyatlarının ortalama yüzde 250 oranında arttığını, buna karşın ürün fiyatlarındaki artışın düşük seviyede kaldığını belirten Gürer, "Böyle bir ortamda girdi maliyetlerinin düşürülmesini sağlamak, sadece tohum desteği değil, tüm girdiler için vergi oranları dâhil yeni düzenlemeler de yapmak, maliyetlerin indirilmesini sağlamak daha akıllıca bir uygulama olur. Kırsal göç ile boşalması ve yanlış imar uygulamaları da dâhil AKP iktidarı döneminde 3,5 milyon hektar tarım arazisi devre dışı kalmıştır. Bu alanlar özellikle yerli ve yerel tohumla geri kazanılabilecek olanları tekrar tarım alanı kılınmalıdır. İktidarın uyguladığı yanlış tarım politikaları ve girdi maliyetlerine sürekle gelen zamlar çiftçiyi topraktan uzaklaştırmıştır. Çiftçiler, girdi maliyetlerindeki artışlara karşı korunmamış, borç içine girmiş, haczedilmiş ve tarımdan uzaklaşmıştır. Yeniden çiftçi toprakla buluşması sağlanması yanında genç çiftçi cazip desteklerle tarıma dönüşü sağlanmalıdır. Ekilmeyen araziler ekime açılması bu dönemde daha da önem kazanmıştır. Çiftçiyi tarımdan uzaklaştıran uygulamalardan vazgeçip, girdi destekleri sağlanması, ithalci uygulamalardan vazgeçilmesi ülke tarımı için önemlidir.? diye konuştu. Haber Merkezi



  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli
  • Pazartesi 22.5 ° / 9.7 ° false