Bugün, 26 Nisan 2024 Cuma

GYODER Yönetim Kurulu Üyesi Haluk Sur:

GYODER Yönetim Kurulu Üyesi Haluk Sur:

Bandırmaya gelen Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği(GYODER) Yönetim Kurulu Üyesi Haluk Sur, Çevre Dostu Yeşil Binalar

Bandırma`ya gelen Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği(GYODER) Yönetim Kurulu Üyesi Haluk Sur, "Çevre Dostu Yeşil Binalar" konusunda düşüncelerini açıkladı. TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Balıkesir Şubesi Bandırma Temsilciliği tarafından düzenlenen kahvaltıda düşüncelerini açıklayan 1956 yılı Bandırma doğumlu Sur, şunları söyledi:
"Dünya değiştikçe sektörler de değişim gösteriyor. Dünya nüfusu 7 milyarı aştı. Bu nüfusun 3,5 milyarı kentlerde yaşarken, yaklaşık 1.2 milyarı ise gecekondularda oturuyor. 100 milyon kişinin hiç evi yok. Kullanılabilir ve içilebilir nitelikteki suyun yalnız % 2.6`sını kapsayan 36 milyon küpe sahibiz.Bunun 27 milyon küpü kutuplarda, buzdağı şeklinde bulunuyor. Her gün, tüm dünyada dakikada 15, yılda 8 milyon kişi susuzluğun neden olduğu hastalıklardan yaşamını yitiriyor. Enerji piyasası da her geçen gün büyüyor. Hâlen dünyada 35-40 yıllık petrol rezervi kaldı. Kısacası dünya nüfusu arttıkça kaynaklar da tükeniyor. Bu nedenle kaynakları israf etmeyerek, doğru kullanmalıyız. Tüketimin yarısı binalar ve konutlarda ortaya çıkıyor. Tüm dünyada yaşam ve alışkanlıklar değişim gösteriyor. Buna paralel olarak gayrı menkulde de değişim yaşanıyor. Dünya, yeşil ve çevre dostu binalara adım atıyor. Dünyadaki insanların % 80`i az gelişmiş ülkelerde yaşıyor. Enerji tüketiminin yarısı binalarda gerçekleşiyor. Çevre dostu yeşil binalar yapıldığında enerji tüketiminde % 30, su tüketiminde % 60, katı atık tüketiminde ise % 70`e varan tasarruflar sağlanacak. Bu gerçekleştiğinde, ülkemiz için yılda toplam 25-30 milyon lira gibi bir tasarruf anlamına geleceği gibi cari açık problemimizin çözümüne de katkı sağlar. Eğer binalarımızda % 20 elektrik tasarrufu sağlayıp, şu anda 55 milyon megavat dolayında bulunan elektrik üretimimizi 120 milyon megavata çıkarırsak, yılda 30-40 milyon dolar kazancımız olur ki, böylece yeni bir GAP projesi bile yapabiliriz."
Ülkemizde hâlen 19 milyon konutun 7 milyonunun kentsel dönüşüm kapsamında bulunduğuna dikkati çeken Haluk Sur, "Eğer bu 7 milyon konutun kentsel dönüşümünü 2023 yılına dek gerçekleştirirsek, 26 milyar dolar kazancımız olur. 19 milyon konutu da bu kapsama alabilirsek, bu kazanç, 300 milyar doları aşar" dedi.
Önder Balıkçı


Anahtar Kelimeler: 0
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı