Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

Halime Çalışkaner´in Kazaziye ve Telkari Sergisi Erdek´te açıldı

Halime Çalışkaner´in Kazaziye ve Telkari Sergisi Erdek´te açıldı

Anadolu Coğrafyasının kadim kültürü Kazaziye ve Telkari Sanatçı Halime Çalışkaner´in el emeği ve göz nuruyla ürettiği eserleriyle oluşturduğu takı sergisi törenle açıldı.

Anadolu Coğrafyasının kadim kültürü Kazaziye ve Telkari Sanatçı Halime Çalışkaner´in el emeği ve göz nuruyla ürettiği eserleriyle oluşturduğu takı sergisi törenle açıldı.
Erdek Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü bünyesinde Kazaziye ve Telkari sergi açılışı dün yapıldı.
Erdek Öğretmenevi´nde gerçekleşen serginin açılış törenine Erdek Kaymakamı Ekrem Çalık ve eşi, Erdek Milli Eğitim Müdürü Erbil Camgöz, Erdek Halk Eğitim Merkezi Müdürü Bekir Alkan, şube müdürleri ve kursiyerler katıldı.
Kazaziye, telkari, altın ve gümüşün iğne ve çeşitli ebatlardaki şişlerle tamamen elle uygulanan el sanatları olarak günümüzde Trabzon el işçiliğiyle de ön plan çıkarken sanatçı Halime Çalışkaner sergide yer alan eserlerin uzun uğraşlar sonucu ortaya çıkarılan çalışmalar olduğunu anlattı. 

Bu sanatın unutulmaya yüz tutmuş Anadolu´da geçmişten gelen bir geleneksel kültürel miras olduğunu ve 2500 yıl öncesine ait örneklerin halen Uşak Pegasus müzesinde ve pek çok müzede yer aldığını açıklayan Çalışkaner, Kazaziye ve Telkari çalışmalarında antik çağdan bu yana kültürel değer olarak halk arasında yaşatılan ve bugüne kadar gelen kültürel değerimizin yaşatılması için yoğun çaba gösterdiğini ve güzide örneklerden yola çıkarak özgün bir sentez oluşturma gayreti içinde olduğunu ifade etti.
Geleneksel kültürel değerimiz olan Kazaziye ve Telkari sanatına ilgi duyanlara katkı yapmak için her türlü desteği vereceğini belirten Çalışkaner, gerek halk eğitim gerekse belediyenin denetiminde açılacak kurslara destek olmak istediğini kaydetti.
Bilindiği gibi; Erdek Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü bünyesinde açılan Kazaziye ve Telkari Kursu devam ediyor.
Kazaziye Sanatının tarihi: ?Tarihi geçmişi konusunda kesin bir bilgi bulunmayan bu sanatın Mezopotamya uygarlığından günümüze kadar ulaştığı tahmin edilmektedir. Günümüze kadar gelen bazı rivayetlere göre ise M.Ö. 2800 yılının ikinci yarısında hüküm sürmüş olan Lidyalılardan Anadolu insanına miras kaldığı belirtilmektedir. Kazazlık Sanatı Osmanlı İmparatorluğu zamanında da Anadolu´nun farklı yerlerinde yaşatılmaya çalışılmışsa da Cumhuriyet kurulduktan sonra bu sanat sadece Trabzon da devam ettirilmiştir. Hatta I. Dünya savaşı yıllarında Trabzon´da 50´nin üzerinde kazaz dükkanı bulunurken şuan sınırlı sayıda sanatkarlar bulunmaktadır. Son dönemlerde, Trabzon´daki bazı kurumların ve işletmelerin Kazaziye Sanatının tanınmasına yönelik yaptıkları çalışmalar, bu sanatın ülke genelinde yayılmasına katkı sağlayacaktır. Yakın gelecekte sadece Trabzon ve ülkemizde değil, Dünya´da talep gören bir ürün olmasına yönelik tanıtımlar gerçekleştirilmektedir. Bu sanatla ilgilenenler tarafından ortaya konulan ortak kanı, yerli ve yabancı turistler tarafından da çok beğenilen bu ürünün ne olduğu ve nasıl yapıldığı konusunda yeterli bilgiye sahip olmamalarıdır. Kazaziye ürünlerinin tanınması, bu el sanatına olan ilgiyi daha da arttıracaktır.?
Haber : Tuncay Ertan



  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli