Bugün, 26 Nisan 2024 Cuma

Hane halkının % 67´4´ü çekirdek aileden oluşuyor

Hane halkının % 67´4´ü çekirdek aileden oluşuyor

Aile ve hane halkı kavramları, Türkiye´de aile yapısını inceleyen sosyologlarca çok uzun zamandır birbirinin yerine kullanılıyor. Aile, evlilik, kan bağı ve yasal yollarla birbirine bağlı, karşılıklı hak ve yükümlülüklerle bir arada yaşayan bireyler toplu

Hane halkı ise, aralarında akrabalık bağı bulunsun ya da bulunmasın aynı adreste yaşayan bir veya birden fazla kişiden oluşan topluluk. Hane halkı, bir aileden oluşabileceği gibi birden fazla aileden de oluşabilmekte.
Ülkemizdeki hane halklarının % 66,9´u çekirdek ailelerden oluşmakta.
Çekirdek aile; yalnızca eşlerden veya eşler ve çocuklarından veya yalnız ebeveyn ve en az bir çocuğundan oluşan aileler olarak tanımlanmakta. Bu tanım kapsamında, Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi, 2015 sonuçlarına göre, ülkemizde çekirdek ailelerden oluşan hane halklarının oranı % 66,9 tek kişilik hane halklarının oranı ise % 14,4.
Birden fazla çekirdek aile veya en az bir çekirdek aile ile çekirdek aile üyesi olmayan en az bir kişiden oluşan aile olarak tanımlanan geniş ailelerden oluşan hane halklarının oranı % 16,5. Çekirdek aile bulunmayan hane halklarının oranı ise % 2,2.
Nüfusumuzun % 4´ü tek başına yaşıyor
Nüfusumuzun % 63,9´u çekirdek aileden oluşan hane halklarında, % 27,6´sı geniş ailelerden oluşan hane halklarında ve % 1,5´i ise çekirdek aile bulunmayan hane halklarında yaşamakta. Tek kişilik hane halklarında yaşayan nüfusun oranı ise % 4.
Hane halklarının % 7,8´inde yalnız ebeveyn ve çocuklar yaşamakta
Türkiye´deki toplam hane halklarının % 7,8´inde yalnız ebeveyn ve çocuklar yaşamakta. Toplam hane halklarının % 1,6´sı baba ve çocuklarından, % 6,2´si ise anne ve çocuklarından oluşmakta. Nüfusumuzun ise % 1,1´i baba ve çocuklarından oluşan hane halklarında yaşarken, % 4,6´sı anne ve çocuklarından oluşan hane halklarında yaşamakta.
Yalnız ebeveyn ve çocuklardan oluşan hane halkları en çok Tunceli´de
Yalnız ebeveyn ve çocuklardan oluşan hane halkı oranının en yüksek olduğu il % 14,9 ile Tunceli, en düşük olduğu il ise % 8,5 ile Bayburt. Yalnız anne ve en az bir çocuğundan oluşan hane halkı oranının en yüksek olduğu iller % 11,9 ile Tunceli ve % 11,7 ile İzmir, en düşük olduğu iller ise % 6,7 ile Burdur ve % 6,8 ile Bayburt. Yalnız baba ve en az bir çocuğundan oluşan hane halkı oranının en yüksek olduğu iller % 3,5 ile Malatya ve Eskişehir, en düşük olduğu il ise % 1,4 ile Kayseri.
Tek kişilik hane halkı oranının en yüksek olduğu il Tunceli
Tek kişilik hane halkı oranının en yüksek olduğu il % 23,5 ile Tunceli oldu. Bunu % 22 ile Eskişehir ve % 21,9 ile Gümüşhane izledi.
Tek kişilik hane halkı oranının en düşük olduğu il Diyarbakır
Tek kişilik hane halkı oranının en düşük olduğu il % 7,7 ile Diyarbakır oldu. Bunu % 7,9 ile Batman ve % 8,2 ile Van izledi.
Çekirdek ailelerden oluşan hane halkı oranı en yüksek olan il Kayseri
Çekirdek ailelerden oluşan hane halkı oranının en yüksek olduğu il % 72,7 ile Kayseri oldu. Bunu % 72,3 ile Osmaniye ve % 72,1 ile Ankara takip etti.
Çekirdek ailelerden oluşan hane halkı oranı en düşük olan il Şırnak
Çekirdek ailelerden oluşan hane halkı oranının en düşük olduğu il % 53,8 ile Şırnak oldu. Bunu % 57,1 ile Kastamonu ve % 57,9 ile Tunceli izledi. Geniş ailelerden oluşan hane halkı oranının en yüksek olduğu il Şırnak oldu. Geniş ailelerden oluşan hane halkı oranının en yüksek olduğu il % 32,5 ile Şırnak olurken, bunu % 29,5 ile Hakkari % 27,8 ile Ağrı izledi.
Geniş ailelerden oluşan hane halkı oranının en düşük olduğu il Çanakkale
Geniş ailelerden oluşan hane halkı oranının en düşük olduğu il % 10,2 ile Çanakkale oldu. Bunu % 11,2 ile Balıkesir ve Eskişehir, % 11,6 ile Ankara izledi.
Haber Merkezi



  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı