Bugün, 23 Nisan 2024 Salı

Hani şehit yoktu?

Hani şehit yoktu?

81 yaşındaki Burhan Ener: Yavuz Zırhlısından düşerek şehit olan bir askerin Erdek Şehitliğine defni sırasında ben de oradaydım

Bazı kişilerin, son günlerde Erdek Şehitliği`nde şehit bulunmadığını, burasının Bizans Mezarlığı olduğunu öne sürerek, yaygın basının da gündemine girdiği şu günlerde, Erdek`in yerlilerinden, 81 yaşındaki Burhan Ener, bu iddialara şiddetle tepki gösterdi. 
Ener, Erdek`te, Yavuz Zırhlısı`ndan düşerek şehit olan bir askerin, Erdek Şehitliği`ne defni sırasında kendisinin de orada bulunduğuna dikkati çekerken, şunları söyledi:
"17 Temmuz 1955`te, askerlik görevimden terhis olmamın ardından 4-5 veya 6 ay sonra, Erdek`imizin Çuğra mevkii önlerinde, denize demir atmış durumda limana yanaşan Yavuz Zırhlısı`ndan, fırtınalı bir havada denize düşerek boğulan bir deniz erimizi hatırlıyorum. Bu askerimizin denize düştüğünün belirlenmesinden sonra denizden çıkarılan naaşı, Erdek Şehitliği`nde toprağa verilmişti. Tarihi tam olarak hatırlamıyorum ama bu olayın yaşandığı tarih, 1955 yılının Kasım, Aralık veya 1956 yılının Ocak ayı olabilir. Denize düşüp, boğularak şehitlik mertebesine yükselen bu genç, Karadenizli olup, bende 24 yaşındaydım. Benim de hazır bulunduğum defin törenine, Yavuz Zırhlısı`nın askeri bando takımının yanı sıra ilçemizden de çok kalabalık bir topluluk katılmıştı. Genç askerimizi, Erdek Şehitliği`nin kapı girişinin sağ tarafında toprağa vermiştik. Eğer askeri arşivler sağlıklı bir şekilde araştırılırsa, Karadenizli bu genç askerin, Erdek Şehitliği`nde yattığı da ortaya çıkar sanırım. Böylece de, Erdek Şehitliği`nde, şehit bulunmadığı yalanını öne sürenlere en iyi cevap verilecektir."
Burhan Ener, kimdir?
Burhan Ener, 1931 yılında, Erdek`te doğdu. 1945 yılında Bandırma Ortaokulu`ndan mezun oldu. Askerlik görevini Deniz Kuvvetleri Komutanlığı`na bağlı Sultanhisar isimli muhripte, 17 Temmuz 1952-17 Temmuz 1955 yılları arasında, 36 ay süreyle yaptı. 
Vatani görevinin ardından ticari yaşama adım attı. 1953 yılında, dedesi Nuri  ve babası İsmail`in yıllarca çatısı altında bulunduğu CHP saflarına katıldı. 1977 yılında, CHP`nin Erdek Belediye Başkan adayı oldu. Ancak seçimi 70 oy gibi küçük bir farkla AP`nin adayı Ali Haydar Sarı`ya kaybetti. Burhan Ener, biri kız diğeri erkek iki çocuk sahibi.
Röportaj: 
K. Deniz Şekerci


Anahtar Kelimeler: 0
  • Salı 28.5 ° / 14.1 ° false
  • Çarşamba 26.4 ° / 14.4 ° Güneşli
  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli