Bugün, 25 Nisan 2024 Perşembe

Hasan Sur, Ayyıldıztepede Bandırmanın eski Belediye Başkanı Sur: Herkes Son Kurşun Anıtını ziyaret etmeli

Hasan Sur, Ayyıldıztepede Bandırmanın eski Belediye Başkanı Sur: Herkes Son Kurşun Anıtını ziyaret etmeli

Üç dönem Bandırma Belediye Başkanlığı görevinde bulunan Hasan Sur, yapımında büyük emeği geçen Ayyıldız Tepe Son Kurşun Anıtındaydı.

Üç dönem Bandırma Belediye Başkanlığı görevinde bulunan Hasan Sur, yapımında büyük emeği geçen Ayyıldız Tepe Son Kurşun Anıtı`ndaydı.
Bandırma`nın düşman işgâlinden kurtuluşunun 90. yıldönümünün kutlama programı etkinlikleri kapsamında, Son Kurşun Anıtı`na gelen Sur, anıtın kurulduğu günleri şöyle anlattı:
"Cumhuriyetimizin kuruluşunun 50. yıldönümü kutlama programı kapsamında, böyle bir anıtının yapımı gündeme geldi. 1972 yılında, bu anıtın yapımı için bir dernek oluşturduk. 1974 yılında ise anıt tamamlandı. Anıtta yer alan çatılmış tüfeklerin tasarımının, Bandırma`nın kurtuluşunda şehit olan Binbaşı Süleyman Bey`in torunu tarafından yapılması çok anlamlıdır. Tüm Bandırma, Son Kurşun Anıtı`nın değerini bilmeli ve buraya sık sık gelmelidir. Bu tepedeki mânevi huzurun, ulusal duygularımızın daha da güçlenmesini sağlayacağına inanıyorum."
İstanbul Teknik Üniversitesi(İTÜ) Şehir Plâncısı öğretim üyelerinden Prof. Dr. Gündüz Özdeş`in hazırladığı projeyle yapılan anıtın çatılmış silâhlardan oluşan bölümü, Bandırmalıların katkıları ve devletçe gönderilen yardımlarla 1974 yılında tamamlandı.
Anıtın bu bölümünde 28 metre çaplı daire bir zemin üzerinde, 25 metre yüksekliğinde, 8 adet çatılmış silâh bulunuyor. Çatılmış silâhlar, Kurtuluş Savaşı`nda son kurşunların atıldığını, zaferlerin kazanıldığını, vatanın kurtulduğunu, silâhların işinin bittiğinin, artık barış zamanı olduğunu simgeliyor.
Önder Balıkçı


Anahtar Kelimeler: 0
  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli