Bugün, 26 Nisan 2024 Cuma

Hava tahminlerinde tam isabet

Hava tahminlerinde tam isabet

Balıkesire, son 11 yılda yapılan meteoroloji yatırımlarıyla hava tahminlerinde tam isabet.

Balıkesir`e, son 11 yılda yapılan meteoroloji yatırımlarıyla hava tahminlerinde tam isabet.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM) son 11 yılda Balıkesir`e yaptığı yatırımlarla hava tahminlerindeki isabet oranını % 90`ın üzerine çıkardı.
MGM, 2014 yılı ve sonrası için Balıkesir`e kurmayı planladığı 2 adet Otomatik Meteoroloji Gözlem İstasyonu (OMGİ) ile hava tahminlerinde tam isabeti yakalamayı hedefliyor.
Son 11 Yılda Balıkesir`e 19 OMGİ Kuruldu
Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu "Meteoroloji alanında 2003 yılından günümüze kadar Balıkesir`de tarihinde görülmemiş hızda ilerleme kaydettiklerini ifade ederek "2003 yılından önce Balıkesir`de OMGİ yoktu. 2003-2013 yılları arasında 19 adet OMGİ`yi Balıkesir`de kurduk. Ayrıca denizcilik faaliyetlerine destek maksadıyla 5 adet deniz OMGİ`sini de aynı dönemde kurarak, denizcilik için önemli adımlar attık. Balıkesir Havaalanı, Bandırma Havaalanı, Edremit Havalimanına kurulan Otomatik Meteorolojik Bilgi Ölçüm ve Raporlama Sistemi sayesinde havacılık faaliyetleri sürecinde hava muhalefetinden kaynaklanacak tehlike arz eden durumları en düşük seviyeye indirdik. Bütün bu sistemler için toplam 4 milyon 697 bin TL yatırım yaptık" dedi.
Meteorolojik radarla can ve mal kayıpları en aza indiriliyor
Balıkesir Akçaldede`de kurulan meteoroloji radarını da hizmete aldıklarını belirten Prof. Dr. Veysel Eroğlu "Bu radarı Balıkesirlilerin hizmetine sunduk. Bu radar, Balıkesir ve çevresinde iklim koşulları sebebiyle oluşabilecek kuvvetli sağanak yağışların oluşturduğu sel ve taşkın risklerini, kısa süreli hava tahmini ve meteorolojik uyarılarla önceden haber vererek oluşacak mal ve can kayıplarının en aza indirilmesine imkân sağlıyor" diye konuştu. 
2 OMGİ Kurulacak
MGM`nin Balıkesir`e yapacağı meteorolojik yatırımlara 2014 ve sonrasında da devam edeceğini ifade eden Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, yeni projeler kapsamında Dünya Meteoroloji Teşkilatı (WMO) standartlarında 2 adet OMGİ`nin daha Balıkesirlilerin hizmetine sunulacağını söyledi.
Öğretmen ve öğrencilere eğitim verilecek
Meteoroloji konusunun önemli olduğunu ve Milli Eğitim Bakanlığı ile Orman ve Su işleri Bakanlığı arasında okullarda öğretmen ve öğrencilere meteoroloji konusunda eğitim verilmesi için protokol imzalandığını vurgulayan Prof. Dr. Veysel Eroğlu  "22 milyonluk Milli Eğitim camiası ile böyle bir protokolü imzaladığımız için mutluyuz. Meteoroloji Genel Müdürlüğü elemanları bütün okullara giderek, iklim değişikliği hakkında, genel meteorolojik tahminler nasıl yapılıyor ve bunlara nerelerden ulaşmak mümkün bu konular hakkında bilgi verecek" diye konuştu. 
Meteorolojik tahminlerde dünyada ilk 7`ye girdik
MGM`nin internet sitesinden günlük ve haftalık tahminleri görmenin mümkün olduğunu söyleyen Prof. Dr. Eroğlu,  "Hatta karayolunda buzlanma var mı yok mu bunları dahi meteorolojinin internet sitesinden görmek mümkün" diye konuştu.


Anahtar Kelimeler: 0
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı