Bugün, 26 Nisan 2024 Cuma

Havadan ilaçlama cazip değil

Havadan ilaçlama cazip değil

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, zeytin sineğine karşı havadan ilaçlamanın doğal dengenin bozulmasına neden olduğu gibi zeytin sineğini baskı altına alan faydalı organizmaların da yok olmasına yol açtığını söyledi.

CHP Balıkesir Milletvekili Nedret Akova`nın uçakla ilaçlamanın yasaklanması üzerine verdiği soru önergesine Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker`de cevap geldi.
Akova, soru önergesinde şu noktalara değinmişti: "Uçakla ilaçlamanın insan ve çevre sağlığına zararlı olması neden gösterilerek, bu yıldan itibaren Edremit Körfezinde bulunan zeytinlik alanlarda yasaklanmasının, zeytin sektörü üzerinde birçok olumsuz etki yaratacağı bilinmektedir. Üreticilerin elde ettiği ürünün, daha kaliteli ve verimli olabilmesi için, zeytin hastalıkları ve zararlıları ile mücadele de uçakla ilaçlama çok önemlidir. Bir politikanın iptal edilmesi durumunda, yerine daha iyi bir politikanın sunulması gereklidir. Zeytin üreticileri, uçakla yapılan ilaçlamalarda düşük asit yağ üretiminden % 99,9`larda sonuç alındığını ve uçakla ilaçlama olmazsa, zeytinciliğin biteceğini ifade etmektedirler. Zeytin üreticisi, iç tüketimin yeterli olmaması, ürüne değil, sadece zeytinyağına verilen destek priminin çok düşük olması nedeniyle de çok zor durumdadır."
Bakan Eker, cevabında şu ifadelere yer verdi:
"Zeytin sineğine karşı havadan ilaçlamanın kaldırılmasına yönelik çalışmalara 2009 yılında başlanmıştır. Konu ile ilgili yapılan çalışmalar ve eğitim faaliyetleri hakkında, Bakanlığımızca yapılan toplantılarda kaymakamlıklar, belediye başkanlıkları, muhtarlıklar, birlikler ve üreticiler bilgilendirilmektedir. 
İl ve ilçe bazında teknik ekipler ve çalışma programları oluşturulmuş, program dahilin de üreticilere düzenli aralıklarla teorik ve uygulamalı eğitimler verilmektedir. Bakanlığımız tarafından zeytin sineğinde yer aletleri ile mücadele konusunda hazırlanan toplam 10 bin adet liflet, broşür ve 1000 adet afiş çalışmalar esnasında çiftçilere dağıtılmaktadır.
Ülkemizde zeytin sineğine karşı yapılan biyolojik etkinlik denemelerinin tamamı yer aletleriyle yapılmıştır. Yer aletleriyle ilaçlama ile havadan ilaçlama etkinlik yönüyle kıyaslandığında yer aletlerini daha etkin olduğu hem bilimsel çalışmalarla hem de daha önceleri havadan ilaçlamaların yapıldığı süne mücadelesi uygulamalarında net olarak tespit edilmiştir. Havadan uygulanan ilacın ancak % 1`i hedef zararlıya ulaşmakta, geriye kalan % 99`luk kısmı sürüklenme, buharlaşma, parçalanma ve hedef dışı alanlara taşınması nedeniyle hedef zararlıya ulaşamamaktadır. Ayrıca uçakla ilaçlama yoluyla atılıp büyük bir kısmı havada asılı kalan ilaçlar yerleşim yerlerinde bulunan insanları etkileyerek akut zehirlenmelere neden olabilmektedir. Bu çalışmayla bu risk ortadan kaldırılacaktır. Uzun yıllar yapılan havadan ilaçlamalar doğal dengenin bozulmasına neden olarak zeytin sineğini baskı altına alan faydalı organizmaların da yok olmasına yol açmıştır. 
Bakanlığımız il uygulama yılı olası nedeniyle 2012 yılı zeytin sineğine karşı yerden mücadeleyi desteklemek amacıyla cezbedici, ilaç ve tuzak alımında kullanılmak üzere Balıkesir İl Müdürlüğümüze 450.000 TL ilave kaynak tahsis edilmiştir. Ayrıca, zeytin sineği mücadelesinde kullanılan feromon ve tuzakların 2013 yılı biyolojik ve biyoteknik mücadele desteklemesi kapsamına alınması planlanmaktadır. Ayrıca Bakanlığımızca zeytin sineği mücadelesinde kullanılabilecek makine-ekipmanlar için Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında % 50 hibe desteği sağlanmaktadır.


Anahtar Kelimeler: 0
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı