Bugün, 18 Nisan 2024 Perşembe

Havranda Sakız Ağacı Yetiştirilecek

Havranda Sakız Ağacı Yetiştirilecek

Havran ilçesine bağlı Kocadağ Köyünde dünyada sadece Yunanistanın Sakız Adasında ve Alaçatının Yunanistana bakan yüzünde yetişen Sakız Ağacının yetişebileceği ortaya çıktı.

Havran ilçesine bağlı Kocadağ Köyünde dünyada sadece Yunanistan`ın Sakız Adasında ve Alaçatı`nın Yunanistan`a bakan yüzünde yetişen Sakız Ağacının yetişebileceği ortaya çıktı. Yetkililerin bu konuda araştırma başlattıkları ve yapılan araştırmalar olumlu sonuç verirse Kocadağ Köyü "Sakız Ağacı Yetiştirme Bölgesi" olabilir.
HAVRAN`DA SAKIZ AĞACI YETİŞTİRİLECEK!
Havran Kocadağ At Çiftliğinde kısa süre önce ekilen Sakız Ağaçlarının sağlıklı bir şekilde büyümesi yanı sıra bu ağacın denizden 400 m yüksekliğe kadar olan yerlerde ve aşırı rüzgâr alan bölgeleri sevdiği, Kocadağ eteklerinde doğa içerisinde doğal olarak yetişen Sakız Ağaçlarının da tespit edilmesi yetkililerce umut verici ve sevindirici bulundu.
Dünyada sadece Yunanistan`ın Sakız Adasında ve İzmir`in Alaçatı ilçesinin Yunanistan`a bakan yüzünde yetişen sakız ağacının Havran Kocadağ eteklerinde de yetişebileceği ortaya çıkması üzerine Havran Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü yetkilileri bu konuda bir araştırma başlattığını, araştırma sonucu bu bölgede Sakız Ağacının yetiştirilmesine başlanabileceği müjdesi verildi.
SAKIZ AĞACI, "ALTIN DAMLAYAN AĞAÇ"
Sakız Ağacının, zeytin ağacı gibi çok yaşayan bir tür olduğu ve Sakız Ağacı ürününün kilosunun 500 dolardan satılmasından dolayı "Altın Damlayan Ağaç" diye tabir edilmesi nedeniyle İzmir`in Alaçatı ve Çeşme ilçesi başta olmak üzere Karaburun ve Urla`da iklim itibariyle dünyanın en iyi sakızları yetişmesi yanında bu listeye Havran`ın da girmesi köylerde sevinç yarattı.
Ülkemizde unutulmaya yüz tutan damla sakızı ağacını Tema destekleyerek birçok proje geliştirmesi yanı sıra Birleşmiş Milletlerinde bu tip projelere destek verdiği bilinmektedir.
Yetkililer bu tip birçok destekleme projelerinden yararlanılabileceğini vurgulayıp bölgede zeytinden sonra "Altın Damlayan Ağaç" diye tabir edilen Sakız Ağacı üretiminin gerçekleştirilebileceğinden umutlu olduklarını belirttiler.
"KOCADAĞ, NEDEN SAKIZ DAĞI OLMASIN?"
Sakız Ağacının Kazdağlarının güney eteklerinde yetiştirilmesinin araştırılması gerektiğini vurgulayan yetkililer bu alanın sakız ağacı yetiştirilmesi için çok daha elverişli olduğu vurgulandı. Yapılan araştırmalar olumlu sonuç verirse Havran`ın Kocadağ Köyünün "Sakız Ağacı Yetiştirme Bölgesi" olabileceği belirtildi.
Sakız ağacından elde edilen damla sakızı gıdadan ilaçlara, sanayiden, kozmetiğe kadar birçok alanda kullanılan sakızın Sakız reçeli, muhallebiler, sütlaç, kazandibi, salep, lokum, helva, kurabiye, dondurma, kahve, ilaç sektörü, rakı yapımı gibi birçok sektörde kullanıldığı biliniyor.
Sakız Ağacının Edremit Körfezi`nde sadece Havran Kocadağ eteklerini sevmesi de Havran için büyük bir gelir kapısı sağlayacağa benziyor.
Havranlı Çiftçiler Sakız Ağacı konusunda devlet tarafından destek verildiğinde elbette üretilebileceklerini belirtip, "Sakız Adası`ndan sonra ülkemizde niye Havran`nın Kocadağı, neden `Kocadağ, Sakız Dağı` olmasın?" dediler.
SAKIZ`IN KİLOSU 500 DOLAR
Yetişkin bir ağaçtan yılda 1 kg dan fazla damla sakızı elde ediliyor. Bunun piyasa fiyatı 500 dolar. Ülkemizin damla sakızı tüketimi 20 tondan fazla. Ürün sakız akıtma mevsiminde ürünün dallarının bıçak ile çizilme yöntemiyle yapılıyor. Ağacın altına mermer tozu veya özel toprağı serpiliyor. Toprak üzerine düşen damlalar suda yıkanınca sertleşen damla sakızları ortaya çıkıyor. Ülkemizde bu ağacın yetiştirilmesi konusunda pek bilgiye rastlayamıyoruz. Sakız Ağacı fidesinin dikiminden ürün elde edilmesi aşaması 7 yıl gibi bir süreyi buluyor. Eğer bu yöntem dikme yöntemi ile çitlembik ağaçlarına aşı yapılırsa bu süre daha kısa oluyor. Çitlembik Dikme yöntemi üzerine dikilmiş sakız ağacı olmamasına rağmen, sakız ağacının çitlembikler familyasından olması hasebiyle bu ağaca aşının tutacağı var sayılmaktadır.
HAVRAN`DA `TARIM PROJELERİ` İLGİ ÇEKİYOR
Havran Kaymakamlığı ve Havran İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından "Kiraz, Elma ve İncir Üretimini Geliştirme Projesi" kapsamında Kiraz, Elma ve İncir Üretimini geliştirmek ve yaygılaştırmak amacıyla 65 çiftçiye 5500 adet muhtelif cinste fidan dağıtımı yapıldı.
Uygulanan projelere İl Özel İdaresi tarafında 2013 yılı Bütçesinden kaynak aktarılması üzerine "Kiraz Üretimini Geliştirme Projesi" kapsamında 1320 adet kiraz, "Elma Üretimini Geliştirme Projesi" kapsamında 3300 adet elma ve "İncir Üretimini Geliştirme Projesi" kapsamında ise 827 adet incir fidanı temin edilerek, Havran İlçesinin köylerinde oturan 65 çiftçi ailesine dağıtıldı.
Yetkililer bölgede zeytinden sonra "Altın Damlayan Ağaç" diye tabir edilen Sakız Ağacı üretiminin gerçekleştirilmesi için özel bir proje çalışması başlatıldığının bilgisi verildi. 
Enver Dolgun


Anahtar Kelimeler: 0
  • Perşembe 23.1 ° / 11.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu