Bugün, 26 Nisan 2024 Cuma

Havranlı arıcılara polen tuzaklı kovan altlığı

Havranlı arıcılara polen tuzaklı kovan altlığı

Arıcılığının Geliştirilmesi kapsamında Balıkesir İl genelinde uygulanan, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından...

 Arıcılığının Geliştirilmesi kapsamında Balıkesir İl genelinde uygulanan, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından projelendirilen ve Balıkesir Valiliği İl Özel İdaresi tarafından ödeneği sağlanan proje ile Havran İlçemizde Arıcılar Birliği üyesi olan 190 arıcıya 6`şar adet Ergonomik Polen Tuzaklı Plastik Kovan Altlığı dağıtımı yapıldı.
Ergonomik Polen Tuzaklı Plastik Kovan Altlığı dağıtımı yapan Havran İlçe Kaymakamı Yasin Öztürk, "Havran ilçesinin arıcılık yapan 250 aile arıcılıkla geçinirken, toplam 35 bin adet kovanın bulunduğu ve yıllık 650 ile 700 ton arası natürel ve ihracat için kaliteli bal üretimi yapıldığını açıkladı. Ülkemizde ki katkısız ve doğal balın Havran dağlarında üretildiğini vurgulayan Kaymakam Yasin Öztürk, "Kazdağı ve Eybek Dağı eteğinde yerleşen Havran ilçesi arıları dağlarımızda bulunan endemik çiçeklerden ve bitki türleri çiçeklerinden bal yaptığı için bölgemiz bal üretiminde haklı bir üne sahiptir" dedi.
"Bu proje ile; Polen tuzakları kullanımının yaygınlaştırılması suretiyle polen üretiminin ve arıcılarımızın gelirlerinin artırılması hedeflenmektedir. Ayrıca arıcıların nem kaynaklı kışlatma kayıplarını azaltıp önemli bir arı zararlısı olan Varroa`ya karşı mücadelede de fayda sağlanacaktır" diyen Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Recep Özbudak, "Plastik tablalar kanserojen olmayan plastikten üretilmiş olup Türk Gıda Kodeksine uygundur. Polen, arıların yavruları ve işçi arıları beslemek için doğal yollarla bal özlerini toplarken, polen kesecikleri olarak adlandırılan ayaklarındaki keseciklerle taşımak suretiyle kovana getirdikleri çiçek tozlarına denir. Polen insan beslenmesi açısından da önemli olup, kıymetli bir protein, vitamin ve mineral madde kaynağıdır" diye bilgi verdi.
Ergonomik Polen Tuzaklı Plastik Kovan Altlığı dağıtımı törenine Havran İlçe Kaymakamı Yasin Öztürk, Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Recep Özbudak, İl Genel Meclis Üyesi Emin Ersoy, Balıkesir İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Yazıcı ile İlçe Müdürlüğü çalışanları ve çok sayıda arı yetiştiricileri katıldı. 
Enver Dolgun


Anahtar Kelimeler: 0
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı