Bugün, 24 Nisan 2024 Çarşamba

Havutça, 2911 Sayılı Kanunun mağdurlar yarattığını söyledi

Havutça, 2911 Sayılı Kanunun mağdurlar yarattığını söyledi

CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, 2911 Sayılı Kanununun keyfi uygulamalar nedeniyle mağdurlar yarattığını öne sürerek, kanunun mağdurlarını Başbakana sordu.

CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, 2911 Sayılı Kanun`unun keyfi uygulamalar nedeniyle mağdurlar yarattığını öne sürerek, kanunun mağdurlarını Başbakan`a sordu.
Namık Havutça, toplantı ve gösteri özgürlüğünün AKP hükümetine yakın çevrelere tanındığını, muhalif öğrenciler, siyasetçiler, sendikacılar, derneklere demokratik hak ve taleplerinin karşılığı olarak polisin orantısız gücü, biber gazı, tazyikli suyu karşılık verildiğini belirterek, 2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanununun uygulanmasında kişisel ya da siyasi düşüncelerle keyfi olarak yorum yapılmasının "kanun mağdurları" yarattığını söyledi.
Havutça, "Düzenleyici işlemler yapan makamlar hakları ve özgürlükleri dar, istisnai düzenlemeleri ise geniş yorumluyorlar. Bunun sonucunda gaz, cop, tazyikli su, plastik mermi, yaralanmalar ve hatta ölümlere varan müdahaleler, gözaltılar, soruşturmalar, davalar ve cezalarla sadece demokratik haklarını arayan, barışçıl gösteri ve toplantı yapanlar mağdur oluyor. AKP, 2911 mağdurları yaratan bir iktidardır." dedi.
Havutça, Başbakan Erdoğan`ın yanıtlaması istemiyle, TBMM Başkanlığı`na verdiği soru önergesinde, Anayasanın "Herkes, önceden izin almadan, silahsız ve saldırısız toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkına sahiptir" hükmünü hatırlattı. 
"2002 -2013 yılları arasında 2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanununa muhalefet nedeniyle haklarında soruşturma açılan kaç kişi vardır?" sorusunu Başbakan`a yönelten Havutça, AKP hükümeti döneminde kanuna muhalefet etmekten ceza alanların sayısının açıklanmasını da istedi.
Havutça`nın görüş ve soruları şöyle:
"Anayasa`nın 34`üncü maddesi, toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkını, "Herkes, önceden izin almadan, silahsız ve saldırısız toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkına sahiptir" ifadeleriyle; 2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunun 3`üncümaddesi de, toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkı "Herkes, önceden izin almaksızın, bu Kanun hükümlerine göre silahsız ve saldırısız olarak kanunların suç saymadığı belirli amaçlarla toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkına sahiptir" ifadeleriyle hüküm altına alır.
Toplantı ve gösteri özgürlüğü AKP hükümetine yakın çevrelere tanınırken, muhalif öğrenciler, siyasetçiler, sendikacılar, dernekler, demokratik hak ve taleplerinin karşılığı olarak polisin orantısız gücü, biber gazı, tazyikli suyu ile karşı karşıya kalıyor. Bununla da yetinilmeyip, kanunlara muhalefet ettikleri gerekçesiyle haklarında soruşturma, gözaltı, tutuklama, yargılama ve hapis cezası verilebilmektedir. Bu bağlamda: "2002 -2013 yılları arasında 2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanununa muhalefet nedeniyle haklarında soruşturma açılan kaç kişi vardır? 2002 -2013 yılları arasında 2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanununa muhalefet nedeniyle kaç kişi gözaltına alınmış ve serbest bırakılmıştır? 2002 -2013 yılları arasında 2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanununa muhalefet nedeniyle kaç kişi tutuklanmıştır? 2002 -2013 yılları arasında 2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanununa muhalefet nedeniyle kaç kişi yargılanmış ve ceza almıştır? 2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunun uygulanması sırasında, kanuna aykırı davranan güvenlik görevlileri hakkında yapılan şikâyet sayısı ve nedenleri nedir? Bu şikâyetler sonucu kaç işlem yapılmıştır? Bu şikâyetlere bağlı olarak kaç güvenlik görevlisi hakkında soruşturma ve dava açılmıştır,davalar nasıl sonuçlanmıştır? 2002 -2013 yılları arasında 2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanununa muhalefet nedeniyle haklarında soruşturma açılan, gözaltına alınan, tutuklanan ve yargılanıp ceza alan kaç öğrenci, kaç sendikalı, kaç siyasi parti üyesi ve yöneticisi, kaç dernek üyesi ve yöneticisi vardır? Balıkesir`de 2007 - 2013 yılları arasında 2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanununa muhalefet nedeniyle haklarında soruşturma açılan,gözaltına alınan, tutuklanan ve yargılanıp ceza alan kaç öğrenci, kaç sendikalı, kaç siyasi parti üyesi ve yöneticisi, kaç dernek üyesi ve yöneticisi vardır? Bu sendika, dernek ve siyasi partiler hangileridir? Öğrencilerin üye olduğu dernek, sendika ve siyasi partiler hangileridir? Gezi Parkı eylemlerinden sonra Balıkesir`de üniversite öğrencisi olup da haklarında okul yönetimleri tarafından soruşturma açılan öğrenciler hangi mevzuata göre soruşturmaya, disiplin cezasına ya da hukuki bir davaya maruz bırakılmıştır?"


Anahtar Kelimeler: 0
  • Çarşamba 26.4 ° / 14.4 ° Güneşli
  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli