Bugün, 25 Nisan 2024 Perşembe

Havutça AKP Hükümetinin Eğitim Pusulası Şaştı ?

Havutça AKP Hükümetinin Eğitim Pusulası Şaştı ?

CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, AKP iktidarının eğitim alanında pusulasının şaştığını söyledi.

CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, AKP iktidarının eğitim alanında pusulasının şaştığını söyledi. 
Havutça, 5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü nedeniyle yayımladığı mesajında, "İktidarda bulunduğu 11 yıllık sürede eğitim sisteminin rotası değiştiren AKP Hükümeti, eğitim sisteminde yarattığı tahribatlarla birlikte öğretmenlerimizin her şeyden önce insanca yaşamaları için gereken ne varsa engelleyen uygulamalar ortaya koymuştur." dedi.
 Eğitim sistemindeki öğretmen açığını ve AKP politikaları ile eğitimin öğretmenler açısından geldiği noktayı rakamlarla ortaya koyan CHP Balıkesir Milletvekili Havutça, Başbakan Erdoğan`ın hedeflediği dindar ve kindar nesil için bir adım daha atıldığını söyledi. 
Havutça, mesajının devamında şu açıklamaya yer verdi: "5 Ekim 1966 tarihinden bu yana kutlanan Dünya Öğretmenler Günü kutlamalardan çok son 11 yıldır öğretmenlerimizin içinde bulunduğu ve giderek ağırlaşan durumlarına dikkat çektiğimiz bir gün olmuştur. İktidarda bulunduğu 11 yıllık sürede eğitim sisteminin rotası değiştiren AKP Hükümeti, eğitim sisteminde yarattığı tahribatlarla birlikte öğretmenlerimizin her şeyden önce insanca yaşamaları için gereken ne varsa engelleyen uygulamalar ortaya koymuştur. Öğretmen ailelerini parçalayan AKP Hükümeti, yıllardır atama bekleyen genç öğretmenlerin çığlıklarına kulak tıkamış, eğitim vermek için donanmış ama umutsuz bir genç işsizler ordusu yaratmıştır. AKP Hükümetinin her alanda olduğu gibi eğitimde de pusulası şaşmıştır. İşsiz öğretmenler yaratan AKP iktidarı bir taraftan yandaşlarını idari kadrolara yerleştirmiş, en son Eylül ayında 40 bin öğretmenlik kadrosunda 3 bin 953`ne Din Kültürü ve Ahlak bilgisi öğretmeni atayarak diğer branşlardan fazla kontenjan ayırmıştır. MEB verilerine göre, Rehber öğretmenlikte 17 bin 302 norm açığı bulunurken 2 bin 628 atama gerçekleştirilmiş yani bu alandaki öğretmen açığının sadece % 16,7`sini karşılanmıştır.  Yine 3 bin 671 norm açığı bulunan müzik öğretmenliğine 202 yapılmış öğretmen açığının açığın % 5.5`i karşılanmıştır.  Seçmeli derslerle birlikte Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmenliğindeki norm açığı 15 bin 684, atama sayısı ise 6 bin 18`dir ve öğretmen açığının % 38`i karşılanmıştır. Bu yıl Eylül ayında ataması yapılan ve 15 Eylül tarihi ile maaş alan bekar bir öğretmenin eline geçen net olarak bin 878 liradır. Evli ve eşi çalışmayan bir öğretmen ise 2 bin 57 lira almaktadır. Yoksulluk sınırı 3 bin 361 lira. Yani öğretmenlerimiz yoksulluğa mahkum. Bütün ek derslere giren bir bekar öğretmen 2014 yılında 2 bin 710 lira, 3 çocuk sahibi bir öğretmenin ise 2 bin 988 lira maaş alacak. Yani öğretmenlerimizin en çok alabileceği maaşı bile yoksulluk sınırının altındadır. 11 yıllık AKP iktidarının öğretmenlerimize dayattığı bu mahkumiyetlere son verileceğinden hiçbir öğretmenimizin kuşku duymamasını ve umudunu yitirmemesini diliyor,  tüm meslektaşlarımın Dünya Öğretmenler Gününü kutluyorum." 


Anahtar Kelimeler: 0
  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli