Bugün, 25 Nisan 2024 Perşembe

Havutça, dört eski bakanla ilgili soruşturma komisyonunda

Havutça, dört eski bakanla ilgili soruşturma komisyonunda

CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, dört eski bakanla ilgili kurulan Meclis Soruşturma Komisyonu üyelerinden biri oldu.

CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, dört eski bakanla ilgili kurulan Meclis Soruşturma Komisyonu üyelerinden biri oldu.
TBMM Genel Kurulu`nda, Ekonomi eski Bakanı Zafer Çağlayan, AB eski Bakanı Egemen Bağış, İçişleri eski Bakanı Muammer Güler ile Çevre ve Şehircilik eski Bakanı Erdoğan Bayraktar hakkında kurulan Soruşturma Komisyonu için 4 partinin bildirdiği toplam 45 isim arasından kurayla seçim yapıldı.
AK Parti`den 9, CHP`den 4, MHP ve HDP`den 1`er milletvekilinin yer alacağı komisyon üyeleri böylece belli oldu.
CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, komisyonda görev yapacak 4 milletvekilinden biri oldu.
TBMM İçtüzüğü`ne göre, soruşturma komisyonu üye tamsayısının salt çoğunluğu ile toplanacak ve toplantıya katılanların salt çoğunluğu ile karar verecek. Komisyonun çalışmaları gizli olacak. Komisyona kendi üyeleri dışındaki milletvekilleri katılamayacak.
Soruşturma komisyonu, raporunu Anayasanın 100. maddesine göre kuruluşundan itibaren 2 ay içinde verecek. Soruşturmanın bitirilememesi halinde, komisyona 2 aylık yeni ve kesin bir süre verilecek. Komisyonun bu konudaki istem yazısı Genel Kurul`un bilgisine sunulacak. Bu süre içinde raporun Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı`na teslimi zorunlu olacak.
Meclis Soruşturma Komisyonu'nun yetkileri
Komisyon kamusal ve özel kuruluşlardan konu ile ilgili bilgi ve belgeleri isteyebilecek, gerekli gördüklerine el koyabilecek, Bakanlar Kurulu`nun bütün vasıtalarından faydalanabilecek, Bakanlar Kurulu üyelerini, diğer ilgilileri, tanık ve bilirkişileri dinleyebilecek.
Komisyon, naip veya istinabe yolu ile adli mercilerden yardım isteyebilecek. Ayrıca Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu`nun tanıklarla, bilirkişilerle, zapt ve arama ile ilgili olarak adli mercilere verdiği hürriyetleri kısıtlayıcı yetkilerin genel hükümler çerçevesinde kullanılmasını, gerekçesini bildirmek suretiyle görevli adli merciden yazıyla isteyebilecek. Komisyon, hakkında soruşturma açılması istenen bakanın savunmasını alacak. Bununla ilgili olarak talep edeceği belgeleri temin ettirecek. Komisyon, gerektiğinde alt komisyonlar kurarak Ankara dışında çalışma kararı alabilecek.
Soruşturmanın sonuçlandırılması
Soruşturma Komisyonu Raporu, Başkanlığa verildiği tarihten itibaren 10 gün içinde bastırılarak hakkında soruşturma açılması istenen bakanlara derhal gönderilecek ve Türkiye Büyük Millet Meclisi üyelerine dağıtılacak. Rapor, üyelere dağıtımından itibaren 10 gün içinde görüşülecek. Bu görüşmede, komisyona, şahısları adına 6 milletvekiline ve o sırada görevde bulunsun veya bulunmasın hakkında soruşturma açılması istenen bakanlara söz verilecek. Son söz, hakkında soruşturma açılması istenen bakanlara ait olacak ve süresi sınırlandırılamayacak.
Gizli oyla karara bağlanacak
Görüşmeler tamamlandıktan sonra komisyon raporu Genel Kurulca gizli oyla karara bağlanacak. Komisyonun Yüce Divana sevk yönündeki raporları ile Genel Kurulun Yüce Divana sevk kararlarında hangi ceza hükmüne dayanıldığı belirtilecek. Komisyonun Yüce Divana sevk etmeme yönündeki raporlarının reddi, ancak, Yüce Divana sevke dair verilen ve sevk kararının hangi ceza hükmüne dayanacağını gösteren bir önergenin kabulüyle mümkün olacak. Yüce Divana sevk kararı ancak üye tamsayısının salt çoğunluğu ile alınacak. Türkiye Büyük Millet Meclisi`nce Yüce Divana sevk kararı alınırsa dosya, en geç 7 gün içinde Başkanlıkça dizi pusulasına bağlanarak Anayasa Mahkemesi Başkanlığı`na gönderilecek.



Anahtar Kelimeler: 0
  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli