Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

Havutça, Erdek Zeytinciliğinin Yanında

Havutça, Erdek Zeytinciliğinin Yanında

Cumhuriyet Halk Partisi(CHP) Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, Erdek, Edincik ve Marmara Adasındaki zeytinlik alanlarında görülen yoğun zeytin sineği hastalığının ürünlere büyük zarar vermesi nedeniyle Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına,

Cumhuriyet Halk Partisi(CHP) Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, Erdek, Edincik ve Marmara Adası`ndaki zeytinlik alanlarında görülen yoğun zeytin sineği hastalığının ürünlere büyük zarar vermesi nedeniyle Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı`na, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker`in yanıtlaması istemiyle yazılı soru önergesi verdi. Havutça, önergesinde şu soruları yöneltti:
"Erdek, Edincik ile Marmara Adası zeytinlik alanlarında, 725 bin dekar alanda 1 milyon 200 bin zeytin ağacı bulunmaktadır. Kapıdağ bölgesi Türkiye`de zeytin sineği yaşamına uygun bölgelerin başında gelmektedir. Bölgemizin iklim özelliğinden dolayı, zeytin sineği zararlısıyla etkin olarak mücadele etmek son derece önemlidir. Ayrıca Erdek ve çevresinde bir zeytin ağacının bakımı için harcanan bedel, coğrafi nedenlerle yaklaşık olarak 20 TL`dir. Erdek`te bakım için 20 TL harcanan zeytin ağacından 8 kg ürün alınırken, üretici, zeytinini 5 TL`den satmasına rağmen zarar etmektedir. Bu yıl, planını zeytinden elde ettiği gelir üstüne kuran binlerce zeytin üreticisi çok kötü durumdadır.           
 Bu bağlamda;
1- Bu yılın Temmuz ayında sofra zeytininin baş düşmanı zeytin sineği ile mücadele için uçakla ilaçlama yapılmayacağı duyurulmuş, ancak Eylül ayının başlarında uçakla ilaçlama yapılmıştır. Zeytin sineği ile ilgili mücadelede planlama ve program hangi kriterlere göre yapılmaktadır? Sinek ile mücadele yöntemi neye göre belirlenmektedir? Bu yöntem bilimsel midir? 
2- Zeytin sineği ile mücadelede Bakanlığınızın gecikmesi ve yetersiz kalması söz konusu ise üreticinin zararı nasıl telafi edilecektir? 
3- Kaç üreticimiz mağdur edilmiştir? Zarar araştırması yapılmış mıdır? Yapılmadıysa neden?
4- Zeytin üreticisinin mağduriyetini gidermek için hangi çalışmaları yapıyorsunuz? Üreticiye maddi yardım yapacak mısınız? Erdek ve çevresinde hangi önlemleri alacaksınız?"                     Önder Balıkçı


Anahtar Kelimeler: 0
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli
  • Pazartesi 22.5 ° / 9.7 ° false