Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe

Havutça, hayvancılık can çekişiyor

Havutça, hayvancılık can çekişiyor

CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, hayvancılık sektöründe yaşanan sorunların araştırılmasını istedi.

CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, hayvancılık sektöründe yaşanan sorunların araştırılmasını istedi.
Havutça ve 21 milletvekilinin TBMM Başkanlığı`na verdiği araştırma önergesinde "Hayvancılık için 2014 yılının zor geçeceği ortadır" denildi.
Havutça`nın hazırladığı önergede, hayvancılık sektörünün can çekiştiği, hükümetin tarım ve hayvancılık sektöründe uyguladığı yanlış politikaların yol açtığı sorunların her geçen gün arttığı, üst üste binen sorunlara AKP hükümetince çözüm üretilemediği, beyaz ve kırmızı et, yumurta, süt, bal gibi halkın beslenmesinde önemli yer tutan ve tüketimi oldukça yaygın olan hayvansal ürünlerin üretiminde kriz yaşanabileceğine dikkat çekildi.
Havutça`nın hazırladığı araştırma önergesinin gerekçesi şöyle: "Türkiye`de hayvancılık sektörü can çekişiyor. Tarımın bitme noktasına geldiği ülkemizde, hükümetin tarım ve hayvancılık sektöründe uyguladığı yanlış politikaların yol açtığı sorunlar her geçen gün artıyor. Üst üste binen sorunlara AKP hükümetince çözüm üretilemeyişi, önümüzdeki günlerde beyaz ve kırmızı et, yumurta, süt, bal gibi beslenmemizde önemli yer tutan ve tüketimi oldukça yaygın olan hayvansal ürünlerin üretimde krizlere yol açacak noktaya gelmiştir. Hayvancılık için 2014 yılının zor geçeceği ortadır."
Havutça: "Kredi ve Borçlar yapılandırılmazsa iflaslar kapıda"
"Ağustos 2010?da başlayan hayvancılıkta sıfır faizli kredi uygulamasının çok büyük bölümü 2 yıl ödemesiz 5 yıl vadeli olarak belirlenmiştir. Kredi kullananların çoğu mağdur ve mağdur olmaktan tedirgindir. Çünkü et ve süt piyasasında yaşanan olumsuz gelişmeler, karkas et ve çiğ süt fiyatının maliyetin altında oluşması, kredi taksitlerinin ödenmesini güçleştirmekte ve hatta kredisini ödeyemediler ve borçlarının yapılandırılmasını istemektedir. Borçların yapılandırılmaması durumunda birçok işletmenin kapanması an meselesidir. İflaslar maalesef kapıdadır. Diğer bir sorun ise; iç piyasada hayvan bulamadıkları gerekçesi ile et ve et ürünleri üretenler, karkas et ithalatı; besiciler de besilik hayvan ithalatı istemektedir. Et fiyatlarının artmasını istemeyen Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ise girdi maliyetlerindeki girdi artışını engelleyememekte üretici ve besicilere baskı oluşturarak ithalatı daha kaçınılmaz bir noktaya getirecek politikayı sürdürmektedir. Çözümsüz hale gelecek olan et ve besilik hayvan ithalatı da halkın mutfağına zam olarak yansıyacaktır."
Havutça: "hükümetin desteklemeleri yok denecek kadar yetersiz"
"Tarıma 2014 yılında 8.9 milyar lira destek verilmesi öngören hükümet bu desteğin 2.7 milyar lirasının hayvancılığa verilmesini hedeflemektedir. Hükümetin ve Bakanlığın geçmiş yıllarda destekleme bütçesini tutturamadığı gerçeği göz önünde bulundurulduğunda, planlanan destekleme bütçesinin yetersiz kalacağı kaçınılmazdır. Toplam destekleme bütçesi içerisinde hayvancılığın payı 2012 yılında % 29.3, 2013 yılında yaklaşık % 32 olarak gerçekleşmişken 2014?te bu payın 2012 yılının da altında kalarak % 29 olarak öngörülmesi sorunları daha büyütecektir."
Havutça: "Hükümet yem maliyeti artışına çözüm bulamadı"
"Türkiye`de hayvansal üretimin en önemli girdilerinden olan yem bitkileri üretiminin olması gerekenin çok altında kalması sektörün bir diğer önemli sorunları arasında yer almaktadır. Türkiye`deki kuru yem fiyatları dünya fiyatlarının 2-3 katı fazlasına mal olması, kaba yem üretiminin istenilen seviyeye getirilememesi kaba hayvan yemi açığı kapatılamamış olması halkın sofrasındaki ete kadar yansımaktadır. Hükümet, yaşanan saman krizini çözmek ve saman ithalatını önlemek için yem bitkileri üretimine destek verirken, yem bitkisi üretimi yapacaklara sıfır faizli kredi vermesi de bu sorunun çözümü için yeterli olmamıştır."
Havutça: "1 kilo sütün ederi 850 gram yeme indi"
"Süt üreticileri de girdi maliyetleri ve ürün fiyatı makası arasında her yıl zarar etmektedir. Yem fiyatlarıyla süt fiyatı arasında bir orantısızlık bulunmaktadır. Yem fiyatları yüksek ürün fiyatları ve desteklemeler düşük kalmakta ve üretici zarar etmektedir. 2002?de 15 kg süt ile 1 torba yem alınabilirken, 2013?te 55 kg süt ile 1 torba yem alınabilmesi ise en çarpıcı göstergeler arasında yer almaktadır. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı süt-yem paritesinin 1.3 olması yani 1 kilo sütle 1.3 kilo yem alınması gerektiğini bildirmiş ancak 1 kilo sütle sadece 850 gram yem alınabilmiş olması da traji komik bir gerçektir. Bütün bu veriler ışığında hayvancılık sektöründe yaşanan sorunların ayrıntılı olarak tespit edilmesi, sorunların çözümü ve uygulanabilir politikaların üretilmesi, üreticilerin mağduriyetlerinin giderilmesi amacıyla bu alanda derinlemesine araştırma yapılması için meclis araştırması açılmasını arz ederiz."


Anahtar Kelimeler: 0
  • Perşembe 22.6 ° / 10.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli