Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Havutça: Tarım ve hayvancılık hükümetin oyuncağı oldu

Havutça: Tarım ve hayvancılık hükümetin oyuncağı oldu

CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça 24 Şubatta Bakanlar Kurulu Kararı ile kümes hayvanlarının ve sakatatlarının toptan teslimlerde 1 olan KDV oranının, 8 olarak düzeltilmesinin beyaz et sektörünün rahatlattığını...

CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça 24 Şubat`ta Bakanlar Kurulu Kararı ile kümes hayvanlarının ve sakatatlarının toptan teslimlerde % 1 olan KDV oranının, % 8 olarak düzeltilmesinin beyaz et sektörünün rahatlattığını, girdi maliyetlerini azaltan düzenlemelerin de bir an önce yapılması gerektiğini söyledi. 
Havutça, "Sektör % 1 KDV oranını toptan satışlarda uygularken devletten % 7`lik alacağı oluşuyordu. Sektörün alacağı bugün itibariyle 350 milyon lira" dedi.
Sektörü ilgilendiren mevzuatta son 4 yılda 100`ün üzerinde düzenleme yapıldığını belirten Havutça, AKP hükümetleri döneminde kırmızı ve beyaz et sektöründe KDV uygulamaları istikrar göstermediğini bu uygulamalarla hem halkın hem de sektörün mağdur edildiğini kaydetti. Havutça, "Sadece KDV oranları ile oynanarak yaşatılan zulüm AKP zulmüdür. Bakınız, 30 Aralık 2007 tarihli 2007/13033 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile büyük ve küçükbaş hayvan etlerinin toptan satışında % 1 KDV uygulanırken bu oran % 8`e çıkarılmıştır. 27 Kasım 2011 tarihli Resmi Gazete`de yayınlanan 2011/2466 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile küçük ve büyük baş hayvanların ve kümes hayvanlarının etleri ve sakatatlarının yer aldığı GTİP cetvelinin 2`nolu faslında bulunan malların toptan teslimlerinde uygulanacak KDV oranı % 8 den % 1`e indirilmiştir. Toptan teslimlerinde KDV oranı indirilmesine rağmen perakende teslimlerinde yani nihai tüketiciye yapılacak teslimlerde KDV oranı indirilmemiş, % 8 olarak uygulanmaya devam etmiştir. Bu uygulamadan sonra krizler tüm uyarılarımıza rağmen kendini göstere göstere gelmiştir. Şimdi Bakanlar Kurulu 24 Şubat`ta bir karar daha alarak % 1 olan KDV oranı, % 8 olarak düzenledi. AKP tutarsız tarım ve hayvancılık politikaları ile adeta yapboz oyunu oynuyor. Tarım ve hayvancılık AKP`nin elinde oyuncak oldu" diye konuştu.


Anahtar Kelimeler: 0
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli