Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe

Havutçadan, Başkolons Biltekine ziyaret

Havutçadan, Başkolons Biltekine ziyaret

CHP Balıkesir milletvekili Namık Havutça, Selanik Başkonsolosu Tuğrul Biltekini ziyaret etti.

CHP Balıkesir milletvekili Namık Havutça, Selanik Başkonsolosu Tuğrul Biltekin`i ziyaret etti.
CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça Selanik Başkonsolosu Tuğrul Biltekin`i Başkonsoloslukta ziyaret etti. Başkonsolos Biltekin, Milletvekili Havutça`ya Selanik ve bölge hakkında sohbet ederek olumlu yönde gelişmekte olan Türk-Yunan ilişkilerini değerlendirdiler. Özel bir gezi olması sebebiyle de milletvekilinin kökeninin bölgeden olması ve mübadele döneminde dedelerinin burada yaşamış olması ziyaret ve sohbeti daha bir anlamlı kıldı.
Konuk Milletvekili daha sonra ailesi ve çocukları ile birlikte Başkonsolos Biltekin`in de katılımıyla, Selanik`te yaşayan ve dini görevlerini yerine getirmek üzere kendi imkanlarıyla 2005 yılında kurdukları ve yaşattıkları Makedonya Trakya Müslümanları Eğitim ve Kültür Derneği`ni ziyaret etti. Burada kendisini Dernek Başkanı Osman İsmailoğlu ve Yönetim Kurulu üyeleri karşıladı. Başkan İsmailoğlu Milletvekiline Dernek faaliyetleri hakkında geniş bilgi verdi. Bin bir zorluklar içerisinde üyelerin dini hizmetlerini yerine getirmeleri için dernek binası içinde bir bölümü Namaz kılmak üzere Mescit olarak kullandıklarını söyleyen Başkan İsmailoğlu, "Selanik`te camimiz yok, bu gördüğünüz daracık mekan da namazlarımızı kılmaya gayret ediyoruz. Mezarlığımız ise hiç yok. Onun için cenazelerimizi ise Batı Trakya`ya götürmek mecburiyetinde kalıyoruz" diye dert yandı.
 Milletvekili Namık Havutça, Dernek Başkanı Osman İsmailoğlu`na teşekkür ederek bu ziyarette kendilerine göstermiş oldukları ilgiden dolayı küçük bir Kütahya Çinisi hediye etti.
Gezi ile ilgili İskeçe Birlik gazetesine açıklama yapan Havutça, şunları söyledi:
"Özellikle Selanik`te soydaşlarımızı görmekten ve başta Osman beyin çalışmalarını burada yerinde görerek çok mutlu oldum, onlara yürekten başarılar diliyorum. Selanik`te ve Batı Trakya`da yaşayan soydaşlarımızın haklarının korunması geliştirilmesi konusunda onların gerek sosyal gerekse ekonomik anlamda kendilerini var edebilmelerini, haklarını geliştirdikleri bakımından ben Ankara`da bu topraklarda bağı olan bir milletvekili olarak elimden gelen her türlü desteği sağlayacağım. Çünkü Batı Trakya`daki soydaşlarımızla bizim ailevi bağlarımızda var. Ben de ailesi buradan göç eden bir aileden gelen biriyim. Selanik`te Kavala`da çok yakın maddi manevi bağlarımız var. Bu çerçevede ziyaretimin amacı, Lozan mübadelesinin 88. Yıl dönümü sebebiyle, hem Selanik`teki soydaşlarımızla görüşmek, hem onların sorunlarını dinlemek, hem de varsa bizim dile getirmemiz gerekenleri bunları Ankara`da dile getirmektir. Sizlerin sorunlarınız bizlerin sorunlarıdır. Hiç bir kuşkunuz olmasın ki Türkiye`de sizlerin dünyanızı çok iyi izleyenler var, sizler burada yalnız değilsiniz. Biz arzu ediyoruz ki Türkiye`de artık, biz nasıl insan hakları ve özgürlüklerin, demokratik kriterler temelinde, ana dilin gelişmesi, insanların kültürel hakların geliştirilmesi, örf ve adetlerin yaşamasına biz nasıl destek oluyorsak, aynen burada Yunanistan`da yaşayan soydaşlarımızın da aynı çerçevede Yunanistan`ın yasalarına saygı duyarak, kendilerini ifade edebilmelerinin şartlarını da yaratarak yaşamalarını arzu ediyoruz. Biz inanıyoruz ki Türkiye`de bu ortak değerlerde buluştuğumuzda Türk ve Yunan halklarının kardeşliği temelinde daha iyi ilişkiler gelişecektir. Yunanistan ile Türkiye arasında bu ilişkiler geliştikçe, Türk halkları ile Yunan halkları çok daha rahat koşullarda, özgürlükleri daha ileri boyutta yaşayacaklardır ve ekonomik olarak da daha iyi duruma gelecektir. Burada soydaşlarımıza düşen görev ve Türkiye ile bağı olan bu insanların üstleneceği sorumluluk Yunanistan devletinin de lehine olacaktır. Çünkü ekonomik refah insanlara mutluluğu getirir. Mutlulukta hepimiz için, bir insan olarak hak ettiği bir kavramdır."
Makedonya Trakya Müslümanları Eğitim ve Kültür Derneği Başkanı Osman İsmailoğlu da bu anlamlı ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirip, Havutça`ya teşekkür etti.

Anahtar Kelimeler: 0
  • Perşembe 22.6 ° / 10.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli