Bugün, 23 Nisan 2024 Salı

Hayalet ağlar toplanmaya başlandı

Hayalet ağlar toplanmaya başlandı

Türkiyenin Deniz ve Kıyı Koruma Alanları Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi ve GEF Küçük Destek Programı (SGP) -

Türkiye`nin Deniz ve Kıyı Koruma Alanları Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi ve GEF Küçük Destek Programı (SGP) - COMDEKS desteğinde gerçekleştirilen "Hayalet Ağ Avcıları Projesi" kapsamında başlatılan temizlik çalışmalarında yüzlerce metre hayalet ağ su altından çıkarıldı. Çalışmalara gelecek aylarda da devam edilecek.
GEF Küçük Destek Programı (SGP) - COMDEKS   ve GEF desteği ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü ve UNDP tarafından yürütülmekte olan "Türkiye`nin Deniz ve Kıyı Koruma Alanları Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi" tarafından destek verilen "Hayalet Ağ Avcıları Projesi" kapsamında devam eden çalışmalarda hayalet ağların su altından çıkarılmasına başlandı.. 
Saptanan ağlar temizleniyor
Daha önce gerçekleştirilen saha çalışmalarında yerleri belirlenen hayalet ağlar,  Haziran ayından itibaren 7 kişilik dalgıç ekibi ile temizlenmeye başlandı. Gökova Özel Çevre Koruma (ÖÇK) Bölgesi`nde yürütülen çalışmaların ilk etabı boyunca yaklaşık on dalış gerçekleştirildi. Çalışmaları her bir aşamasının fotoğraf ve video filmleri de çekildi.
500 metre ağ çıkarıldı 
Çalışma boyunca, 20-40 metre arasında değişen derinliklerden yaklaşık 500 metre ağ ve parakete misinası çıkarıldı. Ağlar ve misinalar,  proje sonunda sergilenmek üzere muhafaza ediliyor. Hayalet ağların temizlenmesine gelecek aylarda da devam edilecek.
Hayalet ağ nedir?
Hayalet ağ, kazayla veya bilerek deniz dibinde bırakılan av araçlarını tanımlamak için kullanılıyor. Hayalet ağlar, denizel ekosistemler üzerinde, aşırı avcılığın verdiği zararın yanında azımsanmayacak bir baskıya sahip bulunuyor. 
Doğada çözünmüyor, yıllarca ava devam ediyor
Birçok bilimsel çalışma, deniz dibinde bırakılan av araçlarının çoğunun doğada çözünmemekle birlikte, pasif olarak avlanmaya devam ettiğini gösteriyor. Bu durum, kullanılan av aracının malzemesine, bulunduğu derinliğe, dip coğrafi yapıya ve hidrodinamik etkenlere göre 2-8 yıl boyunca devam ediyor.


Anahtar Kelimeler: 0
  • Salı 28.5 ° / 14.1 ° false
  • Çarşamba 26.4 ° / 14.4 ° Güneşli
  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli