Bugün, 26 Nisan 2024 Cuma

Hayırsevener İstanbulda toprağa verildi

Hayırsevener İstanbulda toprağa verildi

Silahla infaz edilen Gazeteci Cihan Hayırsevener (53) Pazar günü İstanbulda toprağa verildi. 18 Aralık Cuma günü çalıştığı gazete binasına yaya olarak giderken uğradığı silahlı saldırıyla ağır yaralanan Hayırsevener, Bandırma Devlet Hastanesinde..

Silahla infaz edilen Gazeteci Cihan Hayırsevener (53) Pazar günü İstanbul`da toprağa verildi.
18 Aralık Cuma günü çalıştığı gazete binasına yaya olarak giderken uğradığı silahlı saldırıyla ağır yaralanan Hayırsevener, Bandırma Devlet Hastanesi`nde ameliyata alınıp aradan geçen 3 saat sonra tedavisinin devam edebilmesi için Bursa Tıp Fakültesi`ne gönderilmişti.
Burada yapılan tüm müdahalelere rağmen vefat eden gazeteci için geçtiğimiz Cumartesi günü kurucusu olduğu G.M. Yaşam Gazete binası önünde cenaze töreni yapıldı.
Balıkesir`in ilk basın şehidi olarak Türkiye tarihinde yerini alan gazetecinin Türk Bayrağına sarılı tabutu bina önünde hazırlanan katafalka konuldu.


Balıkesir Valiliği Halkla İlişkiler Müdürü İzzet Yıldırım, Balıkesir İli Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ramazan Demir, Bandırma Belediye Başkanı Sedat Pekel, Bandırma ve çevre ilçelerde faaliyet gösteren siyasi partilerin başkan ve yöneticilerinin, meslek odalarının temsilcilerinin, yerel gazetelerin sahipleri-çalışanları ile dostlarının katıldığı cenaze töreninde, ilk konuşmayı yapan G.M. Yaşam Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Ümit Babacan, "Kalleşçe öldürülen gönül dostumuz Hayırsevener gerçekten Bandırma sevdalısıydı. Cihan abimiz basın şehidi olmuştur. Başımız sağolsun. Bundan sonra ki iş devlete düşüyor" dedi.
Hayırsevener`in kızı Gaye Hayırsevener, babasının öldürülme sebebi olarak gerçekleri yazması olarak aktarıp, Bandırma için canını feda eden bir gazetecinin arkasından üzülmekle yetinmeyip, bu olayın aydınlatılmasına katkıda bulunulmasını rica etti.
Balıkesir Valiliği Halkla İlişkiler Müdürü İzzet Yıldırım, "Cihan arkadaşımızın kalemini kırmak istediler ama o hep yaşayacak, Allah rahmet eylesin" dedi.
Balıkesir`in en eski gazetecilerinden Yeni Haber Gazetesi kurucusu Ekrem Balıbek, Hayırsevener`in Balıkesir`in ilk basın şehidi olduğunu duyurdu.
Türk Basınının 1905 yılından bu yana şehit verdiğini ifade eden Balıbek, günümüze kadar 68 basın şehidi olduğunu, Cihan Hayırsevener`le bu sayının 69`a çıktığını, öldürülen basın mensuplarının kalemlerinin kurbanı, düşüncelerini savundukları için canlarını verdiklerini vurguladı.
BİGC Başkanı Ramazan Demir, BİGC Disiplin Kurulu Üyesi Hayırsevener`in öldürülmesinden dolayı çok üzüntülü olduklarını söyledi. Basın tarihinde Balıkesir`in ilk basın şehidi verdiğini hatırlatan Demir, "Bu ülkede Uğur Mumcu, Bahriye Üçok, A. Taner Kışlalı şehit edildi. Peki, basın susturulabildi mi? Balıkesir Gazeteciler Cemiyeti olarak bundan sonra hepimiz birer Cihan`ız. Cihan`ın bıraktığı kalemi bizler devralıp demokrasi düşmanlarına, mafyacılara, yetim hakkı yiyenlere karşı kalemimizi kullanmaya devam edeceğiz" dedi.
Bandırma Belediye Başkanı Sedat Pekel, tarihte silah ve kalem arasında yaşanan savaşın galibinin kalem olduğunu belirtip, elbette kahpe kurşunlar çeşitli zamanlarda birçok aydınımızı, düşünce insanımızı beden olarak bizlerden ayırdı. Ama onların düşünceleri, ilkeleri, haykırdıkları gerçekler hep yaşadı. Bu gerçeklerin dışında bu silahı çeken eller ve onun arkasındaki güçlerle hep yok olmaya mahkum oldular. Cihan Hayırsevener gerçekten çok iyi bir insan olmanın ötesinde mesleğindeki başarılarıyla yaşadığı kente onun sorunlarına zahip çıkma konusunda çok önder bir insandı. Balıkesir ilinde ilk basın şehidi olduğunu öğrendim. İnşallah bu son olur. Bunu yapanların ve arkasındaki güçlerin ortaya çıkarıldığı, yargıda hesap verdiği ve hak ettiği cezaları en kısa sürede gerçekleştiğine tanık oluruz. Hepimizin yüreği parçalanı yor, Allah bize umarım böylesine bir acıyı bir daha yaşatmaz şeklinde konuştu.
Konuşmalardan sonra son sözü alan hoca, dua okuyup, okuduğu duanın sonunda törende hazır bulunan topluluktan rahmetli Hayırsevere haklarını helal etmesini istedi. Topluluğun hep birlikte üç kez helal olsun haykırışından sonra cenaze İstanbul`a gitmek üzere yola çıktı.
Pazar günü toprağa defnedildi
Hayırsevener, Pazar günü İstanbul Okmeydanı Halil Rıfat Paşa Camii`nde öğle namazına müteakip kılınan cenaze namazından sonra Kasımpaşa Kulaksız Mezarlığı`nda toprağa verildi.
Hayırsevener İstanbul`da toprağa verilirken; ailesi, yakın dostları, Bandırma Ticaret Odası Başkanı Osman Kocaman, Bandırma Belediyesi Başkan Yardımcısı Yalçın Cömert, çalıştığı gazetesinin çalışanları ile çok sayıda vatandaş hazır bulundu.
Hürriyet Gazetesi`nde çalışmıştı
Evli olup biri erkek diğeri kız iki çocuk babası olan Cihan Hayırsevener, sarı basın kartı sahibi olup Bandırma`ya gelmeden önce uzun yıllar Hürriyet Gazetesi`nde de görev yapmıştı.
Görev yaptığı gazete siyah sayfayla çıktı
Hayırsever`in ölümünün ardından, Genel Yayın Yönetmeni olduğu gazete Cumartesi günkü sayısı siyah sayfalarla çıktı.
Gazetenin 1. sayfasında basın şehidi Hayırsevener`in fotoğrafı ile `SUSTURAMAYACAKSINIZ` yazısı yer alırken, 3. sayfasındaki köşesinde ise siyah zemin üzerine `VURULDUK EY HALKIM UNUTMA BİZİ` yazısı vardı.



Anahtar Kelimeler: 0
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı