Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe

Hayvan Yetiştiricileri bilgilendirildi

Hayvan Yetiştiricileri bilgilendirildi

Hayvan yetiştiricileri ile bir araya gelen Erdek Belediye Başkanı Aysan, Erdekte hayvan pazarının kurulduğu müjdesini verdi.

Hayvan yetiştiricileri ile bir araya gelen Erdek Belediye Başkanı Aysan, Erdek`te hayvan pazarının kurulduğu müjdesini verdi.
Erdek Belediye Başkanı Hüseyin Aysan`ın girişimiyle, ilçede hayvan satışı yapan işletme sahipleriyle, süt ve besi hayvancılık işiyle iştigal eden hayvan yetiştiricileri bir araya gelindi.
Ev sahipliğini Erdek Belediye Başkanı Hüseyin Aysan`ın yaptığı, bilgilendirme toplantısı Erdek Artake Taş Restaurant`ta düzenlendi.
Toplantıya, Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Refi Taviloğlu, Ocaklar Belediye Başkanı aynı zamanda S.S. 162 Sayılı Erdek Zeytin Tarım Satış Kooperatifi Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Durak ile yönetim ve denetim kurulu üyeleri, Erdek Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü M. Murat Yazar, Erdek Ziraat Odası Başkanı Murat Kaleş, Erdek Çiftçi Malları Koruma Başkanı Ömer Özkaynak, Ziraat Bankası Erdek Şubesi Müdürü Ayhan Batıbay, ilçemiz mahalle ve köy muhtarlarının bir kısmı ile hayvancılık işi uğraşan üreticiler katıldı.
Toplantının açılış konuşması Erdek Belediye Başkanı Hüseyin Aysan tarafından yapıldı.
Aysan: "Erdek`te de hayvan pazarı kurulmuştur"
Konuşmasına, toplantının amacını birlik ve beraberlik yemeği olduğunu anlatarak başlayan Aysan, "Tarım ve hayvancılık sektörü birbiriyle bağlantılı sektörler olduğu için gördüğünüz gibi, Marmarabirlik Başkan Yardımcısı, Marmarabirlik-Erdek başkan ve yöneticileri, Ziraat Odası Başkanı, Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü, Ziraat Bankası Müdürü, Çiftçi Malları Koruma Başkanını, Bandırma-Erdek Süt ve Et Birliği Kooperatif yöneticilerini toplantıya davet ettik.

Hayvancılık sektörünün köylerimizde de yoğunluk kazanmasından dolayı köy muhtarlarımızda aramızda.
Erdek`te yıllardır bir hayvan pazarının olmaması sizleri sıkıntıya sokuyordu. Mesleğinizden dolayı sık sık çevre ilçelere gitmek zorunda kalıyordunuz. Sizlerin, bizden istediğiniz, Erdek`te de hayvan pazarı kurulamaz mı? talebini bizlerde Erdek Belediyesi olarak yaptığımız araştırma neticesinde sizlere hayvan pazarı kazandırdık. İlçemiz küçük sanayi Sitesine giden İtfaiye binasının yakınında ilçemizin doğal yapısına uygun bir alanı sizler için hayvan Pazar yeri olarak hazırladık." Dedi.
Konuşmasının sonunda, toplantıyı takip eden sektörün temsilcilerine hitaben sizlerin de görüşleri alınacaktır hatırlatmasında bulunan Aysan, ilçede ilk kez hayata geçirilen hayvan pazarının hayırlı olmasını temini etti.
Ziraat Bankası görevlisi: "Damızlık belgesi zorunluluğu var"
Belediye Başkanından sonra söz alan Ziraat Bankası Erdek Şubesi krediler servisi görevlisi, hayvancılığa verilen destekler öncesi banka tarafından istenen bilgi ve belgeler hakkında açıklamalar yaptı.
Tarım Müdürü Yazar: "Hayvancıların kooperatifleşmesi gerekiyor"
Erdek Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü M. Murat Yazar, ilçedeki hayvancılık sektöründe yaşanan sıkıntıyı, hayvancılık işi yapan üreticilerin küçük çaplı olmasına bağladı.
Küçük çaplı hayvancılığın birleştirilmesinin kaçınılmaz olduğuna dikkat çeken Yazar, bunun çözümünü ise kooperatif kurulması ile mümkün olabileceğine değinde.
Süt Birliği: "Bireysel değil, toplu hareket etmelisiniz"
Bandırma-Erdek Süt Birliği yöneticisi Özgür Balkan, "Bizler sektörü birleştirdik. Daha esnek kredilerden istifade edebilmek için sütü bol olan hayvanları dışarıdan ithal ettik. Bireysel değil, toplu olarak hareket ediyoruz." dedi.
Durak: "Zeytinde dane ayrımı çok önemli"
Ocaklar Belediye Başkanı aynı zamanda Marmarabirlik-Erdek Kooperatif Başkanı Hüseyin Durak`ın konuşması zeytin konusu ağırlıklıydı.
Bölgemizde genelde sofralık zeytin üretildiğini, yağlık zeytin üretiminin ise çok az olduğunu ifade eden Durak, "Zeytin dane seçimlerinde çok dikkat edilmesini istedi. Bu seneki zeytin alım kampanyasında dane seçiminde çok sıkıntı yaşadıklarını dile getiren Durak, gelecek yıl bu konuda üreticilerin titiz davranmasının hem kendileri, hem de kooperatifin menfaatine olacağını açıkladı.
Taviloğlu: "Havadan ilaçlama bu yıl yapılmıyor"
Havadan uçakla yapılan zeytin hastalık ve zararlıları ile mücadelenin bu yıl iptal edildiğini üreticilerle paylaşan Taviloğlu, "Bu yıl havadan ilaçlama yapılmadığı takdirde, ürünlerin sinek vuruğu yaşama olasılığı oranın büyük olacağını aktardı.
Bu konuda, Erdek`teki siyasilerin devreye girerek daha üst makamlarda girişimlerde bulunulmasını isteyen Taviloğlu, eğer bu yıl havadan uçakla zirai mücadele yapılmazsa, durumun zeytin üreticileri açısından hiçte iyi olmayabileceğini açıklayıp, siyasileri göreve davet etti.
Yapılan toplantının ardından Erdek Belediye Başkanı tarafından tüm konuklara yemek ikramında bulunuldu.
Haber : Tuncay Ertan

Anahtar Kelimeler: 0
  • Perşembe 22.6 ° / 10.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli