Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe

Herkesin gözü Erdek Körfezi´nde

Herkesin gözü Erdek Körfezi´nde

8 yerde çiftlik açılmak isteniyor

Erdek Körfezi´nin çilesi hiç bitmiyor. 1/100 binlik Çevre Düzeni Planı´nın yarattığı tehlike sürerken körfeze şimdi de ?midye çiftlikleri? kurmak isteyenler gözlerini dikti. Erdek Körfezi´nde, hepsi turizm bölgesi içinde yer alan noktalarda ve vatandaşların yoğun şekilde denize girdikleri sahillerde midye çiftlikleri kurulması için düğmeye basıldı. Buna göre, Erdek sınırları içinde belirlenen 8 sahil şöyle:
Ocaklar, Narlı, Turanlar, Doğanlar, Büyükova (İlhanlar), Küçükova (İlhanlar), Alkoz Adası (İlhanlar), Balyoz Feneri (İlhanlar)
VATANDAŞLAR İSYAN EDİYOR
Çeşitli kişi veya şirketlerin kurma girişimlerinde bulundukları midye çiftlikleri, eski köy, yeni kırsal mahallelerde yaşayan vatandaşları da isyan ettiriyor. Vatandaşların, midye çiftliklerine karşı çıktıklarını belirten çok sayıdaki imza, yetkili makamlara iletilerek tepki gösteriliyor.
NARLI´DA İLGİNÇ OLAY
Bu arada Narlı Mahallesi´nde de çok ilginç ve garip bir olay gerçekleşti. Bu mahallede kurulmak istenen midye çiftliğine vatandaşlar büyük tepki gösterirken, ?Sarı Burun? mevkiinin kuzeyinde bulunan alanda çiftliğin yapım çalışmaları da sürüyor. Ancak, çiftliği kurmak isteyenlerin, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı´ndan kiraladıkları bu yer ile ilgili olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürlüğü´nden gelen yazı, işleri karıştırdı. 

Bakan adına Genel Müdür Dr. Adnan Aslan´ın imzasını taşıyan 24.6.2015 tarihli yazıda, kara midye yetiştiriciliği talebine izin verilmediği belirtilirken, şöyle denildi: ?İlgi yazınız ile Balıkesir ili, Erdek ilçesi, Narlı Mahallesi´nde, deniz tarafında, iki farklı alanda ?Kara Midye Yetiştiriciliği´ yapılmasıyla ilgili Bakanlığımızın görüşü talep edilmektedir. Söz konusu talebe konu alanlar, 2634 Sayılı Turizmi Teşvik Kanunu uyarınca ilan edilen Balıkesir Marmara Güneyi Adalar Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi (KTKGB) kapsamında kalmakta olup KTKGB kapsamında bölgenin ekolojik, doğal, kültürel değerleri ile turizm faaliyetleri göz önünde bulundurularak, 26.12.2013 tarihinde, Bakanlığımızca 1/25.000 ölçekli Çevre Düzeni Plânı Revizyonu onaylanmıştır. Talep konusu alanlardan, Sarı Burun mevkiinin kuzey tarafında bulunan alan, söz konusu çevre düzeni plânı kara tarafında ?orman alanı´ kullanımında, Sarı Burun mevkii, güney tarafında bulunan alan ise ?günübirlik turizm tesis alanı ve kamping alanı´ kullanımında kalmaktadır. Bu çerçevede, deniz tarafında ?kara midye yetiştiriciliği´ yapılmasıyla ilgili talep, Balıkesir Marmara Güneyi Adalar KTKGB kapsamında geliştirilmesi düşünülen turizm faaliyetlerini olumsuz etkileyeceği hususu dikkate alındığında Bakanlığımızca uygun bulunmamaktadır.?

/resimler/2015-7/6/1407430685054.jpg
Narlı Mahallesi Muhtarı Burhan Çandır da gazetemize şu bilgiyi verdi:
?Mahallemiz sahilindeki bu yer, midye çiftliği kurmak isteyen şirkete, 2013 yılının, altıncı ayında, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı´nca kiralanmış. Ancak Kültür ve Turizm Bakanlığı´ndan izin alınmadan, bu yerde midye çiftliği kurulma çalışmalarına başlandı. Denizimize, yedi sıra şamandıra dizildi. Kültür ve Turizm Bakanlığı´ndan gelen bu yazı üzerine Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Edip Uğur´u ziyaret ederek, durumu kendisine ilettik. Tarım ve Köy İşleri İl Müdürlüğü yetkilileriyle görüştüler ve ?Merak etmeyin, bu çiftliğin yapım projesi iptal edilecek´ dediler.?
TURANLAR´IN TEPKİSİ
Kocaman Balıkçılık İthalat ve İhracat Limited Şirketi´nin de Turanlar Mahallesi´ne kurmak istediği midye çiftliği, bu köyde yaşayanları ayağa kaldırdı. Çok sayıda imzalanarak, yetkili makamlara iletilip ?Biz, plajlarımızın bulunduğu sahilimizde midye çiftliği istemiyoruz. Mahallemizin en büyük gelir kaynağı turizmden. Bu çiftliğin kurulması, mahallemizde turizmin bitmesi anlamına gelir? dediler. Narlı sakinleri, bu çiftlikler kurulduğu takdirde vatandaşların, o bölgenin 200 metre yakınına bile girmelerinin yasak olacağına dikkati çektiler.
İLHANLAR´IN İSYANI
Dört ayrı noktası olan ?Büyükova?, ?Küçükova?, ?Alkoz Adası? ve ?Bal yoz Feneri? mevkiine midye çiftlikleri yapılması gündemde bulunan İlhanlar Mahallesi´nin muhtarı Serdar Alakuş da, şunları söyledi:
?Narlı Mahallesi´nde, ruhsat alınmamasına karşın midye çiftliği kurma çalışmaları sürüyor. Aynı oldu-bitti´nin bize de yapılması endişesini taşıyoruz. Mahallemizde midye çiftliği istemiyoruz.?
Haber : Ö. Balıkçı-T. Ertan



Anahtar Kelimeler: Herkesin gözü Erdek Körfezi
  • Perşembe 22.6 ° / 10.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli