Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Hurda araç sayısı giderek artıyor

Hurda araç sayısı giderek artıyor

Emniyetli Geri Dönüşüm Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Dursun, Türkiye`de araç sayısının gün geçtikçe artmaya başladığına dikkat çekti.

Emniyetli Geri Dönüşüm Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Dursun, Türkiye`de araç sayısının gün geçtikçe artmaya başladığına dikkat çekti. Herkesin yeni lüks otomobil sahibi olmak için yarışır hale geldiğini söyleyen Dursun, sayısı giderek artan hurda araçların da çevreyi kirlettiğinin görülmesini istedi.
2002 yılından bu yana bir kereye mahsus hurda araç yasası çıkarıldığını hatırlatan Dursun, “Yasa eksik ve düzensizdi. Araçlar sadece plakadan oluşuyormuş hurdacılara satıldı" dedi.
Araç satışlarının düştüğü, cari açığın oluştuğu ve büyümenin yavaşlamaya başladığı son zamanlarda hurda araç teşviki yapılması gerektiğini savunan Dursun, "Lisanslı araç toplama merkezlerinin hazırlandığı bu zaman hurda araç teşvikinin tam zamanı. Türkiye`de şu anda 20 yaş üzeri yaklaşık 5 milyon araç bulunuyor. Bunun cari açığa etkisi ise 4,2 milyar dolar. Türkiye`de her sene 20 milyon ton hurda metal işleniyor. Bu metalin 5 milyon tonu yurtiçi hurdalardan, 5 milyon tonu cevherden, 10 milyon tonu ise yurtdışından ithal ediliyor. Cari açığı düşürmeye çalıştığımız şu dönemde bu teşvik gerçekten çok önemli" diye konuştu.
Teşvikin sadece Türkiye`de üretilen otomobil, kamyon ve hafif ticari araçlara geçerli olmasının iç dinamikleri harekete geçireceğini vurgulayan Dursun, "2015 yılı için dünyanın karamsar olduğu bir zamanda hurda araç teşviki ile büyümeye hız kazandırabiliriz. Bunun için otomotiv devleri, yan sanayicileri ve araç satıcıları 100 adet araç toplama merkezini bu hurda araç teşviki için kamuoyu ile paylaşmalılar" diyerek sözlerine ekledi.



  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli