Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

HUZAD, Türkiyenin en eski havacılık derneği Hedef, Uzay Okulu açmak

HUZAD, Türkiyenin en eski havacılık derneği Hedef, Uzay Okulu açmak

Bandırmanın eski avukatlarından, Havacılık ve Uzay Araştırmaları Derneği(HUZAD) Başkanı Artuğ Sayıner, derneğin çalışmaları hakkında bilgi verdi. İlk kuruluşunu 1957 yılında, Bandırma Şehit Mehmet Günenç Lisesi çatısı altında, Havacılık Kolu olara

Bandırma`nın eski avukatlarından, Havacılık ve Uzay Araştırmaları Derneği(HUZAD) Başkanı Artuğ Sayıner, derneğin çalışmaları hakkında bilgi verdi. İlk kuruluşunu 1957 yılında, Bandırma Şehit Mehmet Günenç Lisesi çatısı altında, "Havacılık Kolu" olarak başlattıklarını, 17 Eylül 1960`ta ise "Füze Kültür Kulübü" ismiyle resmen kurulup, 4 yıl sonra da "Havacılık ve Uzay Araştırma Derneği" ismini aldıklarını vurgulayan Av. Sayıner, şunları söyledi:
"54 yıldan beri çalışmalarını aralıksız sürdüren bir derneğiz. Türkiye`nin, en eski havacılık derneği konumundayız. Eski dönemlerimizde gençler, havacılığa çok ilgiliydi. Bugün ise bu ilginin çok azaldığını üzüntüyle görüyoruz. Derneğimiz, eski yıllarda yalnız havacılık ve uzay alanlarında çalışmalar gerçekleştirmekle yetinmedi. Kültür, sanat ve spora da destek verdi. Derneğimize ait bir tiyatro topluluğumuzun yanı sıra futbol ve kız voleybol takımlarımız da vardı."
1957 yılında uzaya fırlattıkları "Sputnik" ve "Marmara 2" füzeleriyle ülke düzeyinde büyük ses getirdiklerini, yaygın basına konu olduklarını vurgulayan Sayıner, "Marmara 2 füzemiz, 15 kilometre yükselmişti. Bu alanda, amatörler arasındaki bir değerlendirmeye göre dünya üçüncüsü olmuştuk" diye konuştu.
Sayıner, en önemli hedeflerinin, Bandırma`da "Uzay Okulu" açarak, gençleri bu konuda eğitmek olduğunu sözlerine ekledi.
Önder Balıkçı


Anahtar Kelimeler: 0
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli