Bugün, 24 Nisan 2024 Çarşamba

İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Keskin Böbrek sağlığının önemine dikkat çekti

İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr.  Keskin Böbrek sağlığının önemine dikkat çekti

Balıkesir İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Serkan Kadir Keskin, 11 Mart Dünya Böbrek Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamayla böbrek sağlığının önemine dikkat çekti.

Balıkesir İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Serkan Kadir Keskin, 11 Mart Dünya Böbrek Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamayla böbrek sağlığının önemine dikkat çekti.
Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Keskin, ?Kronik böbrek hastalığı dünyada ve ülkemizde önemli bir halk sağlığı sorunudur. Böbrek hastalığı erken saptanırsa önlenebilir veya ilerlemesi geciktirilebilir. Ancak hastalığın farkındalığının düşük olması, erken dönemde tespit edilmesine olanak vermemektedir. Bireylerin hastalığının farkında olmaması nedeni ile son dönem böbrek yetmezliği gelişmekte ve yaşam kalitesi bozulmaktadır. Böbreklerimiz vücudumuzun boşaltım sistemini oluşturarak kandaki zararlı maddelerin atılmasını sağlar. Kronik böbrek hastalığı için risk altındaki kişilere yönelik düzenli tarama ve etkin tedavi ile hastalığın gelişimi önlenebilir veya ilerlemesi engellenebilir.? ifadelerine yer verdi.
Uzm. Dr. Keskin, kronik böbrek hastalığı için en yüksek risk faktörlerini ise şöyle sıraladı: ?Şeker hastalığı, tansiyon yüksekliği, kalp-damar hastalıkları, obezite, ileri yaş, ailede böbrek hastalığı.?
Bu risk faktörlerine sahip olanları Aile Hekimliği aracılığı ile böbreklerini kontrol ettirmelerini öneren Uzm. Dr. Keskin, ?Çocuklarda da böbrek hastalığı olabileceği unutulmamalıdır. Sık idrara çıkma, idrar yaparken zorlanma ve yanma, kırmızı kahverengi idrar yapma, damla damla idrar yapma, tuvalete yetişememe şikayetleri varsa mutlaka hekime yönlendirilmelidir. Bu bağlamda, sağlıklı yaşam tarzı değişikliklerinin toplum tarafından benimsenmesi ve uygulanması hastalığın büyük oranda kontrolünü sağlayacaktır. Bunun için; Düzenli egzersiz yapmalı, sağlıklı beslenmeli ve ideal vücut ağırlığımızı korumalı, tuzu azaltmalı, yeterli su içmeli, gelişi güzel ilaç kullanılmamalı, kişisel temizliğe dikkat edilmeli, idrar uzun süre tutulmamalı, sigaradan ve aşırı alkol tüketiminden kaçınarak böbrek sağlığımızı koruyabiliriz.? diyerek sözlerine ekledi.
Haber Merkezi



  • Çarşamba 26.4 ° / 14.4 ° Güneşli
  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli