Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

İl Emniyet Müdürlüğü uyardı

İl Emniyet Müdürlüğü uyardı

Polis savcı jandarma vatandaştan para-kontör istemez

Balıkesir genelinde son zamanlarda bazı dolandırıcılık olaylarında yaşanan Balıkesir Emniyet Müdürlüğü`nü harekete geçirdi.
Balıkesir Emniyet Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, "Vatandaşlarımız hem maddi, hem de manevi olarak zarar görmektedir" denildi.
Açıklamanın devamı şöyle devam etti: "Telefonla para ve kontör dolandırıcılığı yapanlar, geliştirdikleri çeşitli yöntemlerle aradıkları kişiyi ikna etmeyi başarıyor. Dolandırıcılar, bilgisayar programı yardımıyla 155 Polis İmdat hattından arıyormuş izlenimi vererek, rastgele seçtikleri kişileri arıyor. Kendisini polis ya da savcı olarak tanıtan dolandırıcılar, aranan kişiye kimlik bilgileri, telefon numarası ya da banka hesaplarının terör örgütleri tarafından ele geçirildiğini ve kullanıldığını söylüyor. Oluşan panik ortamından yararlanarak yüksek miktarlarda para talep edip, verdikleri hesaplara yatırılmasını istiyorlar. İnandırıcılığı en yüksek noktaya taşımak için telekonferans yöntemiyle bir yakınıyla sanki yanında bir polis varmış gibi telefonla görüştürüyor, resmi kurum santral telefonu kullanıyormuş gibi daha üst rütbeli savcı ve polis müdürlerine bağlıyor, ortama telsiz melodi sesi veriyorlar. Vatandaşlarımızın korku ve panik ortamından kurtulmaması içinde uzunca bir süre telefonu açık tutmasını sağlayarak, kendisine ulaşılmasını ve uyarılmasını engelliyorlar. Vatandaşımız tereddüt yaşadığında ise seslerini yükseltip tehdit ederek oluşan korku ve panik ortamının devamını sağlıyorlar."
Sonuçta vatandaşlarımızın durumun farkına vardıklarında iş işten geçmiş oluyor:
"Sizi arayarak kendilerini kamu görevlisi (rütbeli polis-asker, savcı, hakim vb.) olarak tanıtan ve çeşitli bahanelerle para, kontör ve kredi kartı bilgilerinizi isteyenlere itibar etmeyiniz. Hediye kazandınız şeklinde gelen mesajlara itibar etmeyiniz. Banka, postane, hastane, vergi dairesi vb. yerlerde kendisini kamu görevlisi olarak tanıtan ve yardım etmek isteyenlere itibar etmeyiniz. İnternet üzerinden yapılan alış-verişlerinizde, cazip fiyat teklifleriyle satışa arz edilen ve kapora alındıktan sonra siteden kaldırılan ve verilen irtibat numaralarından ulaşılamayan dolandırıcılara dikkat ediniz. Banka ve kredi kartı bilgilerinizi kimseyle paylaşmayınız. Sigorta iadesi, alış-veriş iptali gibi gerekçelerle sizleri arayan ve şifre talep eden kişilere itibar etmeyiniz. Telekonferans sistemini kullanarak sizi yakınlarınızla görüştürdüklerinde, tekrar kendi telefon numaranızı kullanarak yakınınızın kendi numarasından aramak suretiyle konuyu teyit ediniz ve dolandırıcıların planlarını bozunuz. Böyle bir durumla karşılaşıldığında vakit kaybetmeden 155 Polis İmdat hattını arayıp haberdar ediniz."


Anahtar Kelimeler: 0
  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli