Bugün, 26 Nisan 2024 Cuma

İlgen, Sarı´nın açıklamalarının gerçeği yansıtmadığını söyledi

İlgen, Sarı´nın açıklamalarının gerçeği yansıtmadığını söyledi

Marmarabirlik Yönetim Kurulu Üyesi İlgen, S.S. 162 Sayılı Erdek Zeytin Tarım Satış Kooperatifi Başkanı Hüseyin Sarı´nın, "laçkalık", "keşmekeşlik", "teknik eleman yetersizliği" ve "karlılık" konusundaki iddialarına cevap verdi.

Marmarabirlik Yönetim Kurulu Üyesi İlgen, S.S. 162 Sayılı Erdek Zeytin Tarım Satış Kooperatifi Başkanı Hüseyin Sarı´nın, "laçkalık", "keşmekeşlik", "teknik eleman yetersizliği" ve "karlılık" konusundaki iddialarına cevap verdi.
İlgen, bu tür açıklamaların Marmarabirlik´e zarar verdiği gibi kurumu yıpratacağını öne sürdü.
Marmarabirlik Yönetim Kurulu Üyesi ve Erdek Kooperatifi Temsilcisi Mustafa İlgen, S.S. 162 Sayılı Erdek Zeytin Tarım Satış Kooperatifi Başkanı Sarı´nın ürün alımı ve sevkiyatları, teknik eleman durumu, kar-zarar tablosu ve Birlik Genel Kurulu´na ilişkin açıklamalarını değerlendirdi.İlgen, Sarı´nın 1 yıl öncesine kadar Erdek Kooperatifi´ndeki ürün sevkiyatlarında "laçkalık" ve "keşmekeş" yaşandığına ilişkin iddialarına tepki göstererek, "Kurumsal yapımız ve uluslararası kalite standartlarımız gereği, 2000 yılından beri oluşturulan alt yapıyla tüm kooperatiflerimizden ürünlerimiz, satış planı dahilinde Entegre Tesislerimizce ´Sofralık zeytin talep formuyla´ talep edilmektedir.
Talep edilen kalitelerdeki zeytinler, havuzlardan çekilip kalibre edildikten sonra ayrı ayrı boylar halinde karıştırılmadan kooperatifçe hazırlanan ?Ürün sipariş ve sevk föyü´ ile sevk edilir.

Tüm bu belgeler Kooperatif Müdürü ve eksperinin onayından geçer, Entegre Tesislerine gelen zeytinler, ürün kabul eksperi ve laboratuar tarafından kontrol edilmektedir." diye konuştu.
Sarı´nın, kalite kaybı ve kalibraj kayması ile ilgili alınan önlemlerin, kendi döneminde yapıldığına ilişkin açıklamalarına tepki gösteren İlgen, "Kalite kaybı ve kalibraj kaymalarının önlenmesi için son 5 yıldır AR-GE ve teknik personel tarafından oluşturulan ekipler, havuz ve salamura kontrollerini yapmakta, olumsuzluklar halinde kooperatiflere bildirim yapılmaktadır. Özellikle kalibre kayıplarını önlemek için havuzlama kalibre grupları değiştirilmiş ve olumlu sonuçlar elde edilmiştir. Ayrıca Erdek Kooperatifimiz bölgesinde, özellikle iri taneli zeytinlerde erken yumuşama sorunu olabileceği öngörülerek, kooperatifimizdeki iri taneli zeytinlerin çekilmesine son iki yıldır öncelik sağlanmıştır" ifadelerini kullandı.
İlgen, Sarı´nın iddia ettiği gibi Gemlik Tipi zeytinin 15 ayda bozulmasının mümkün olmadığını da vurgulayarak, şöyle konuştu: "Gemlik çeşidi siyah zeytine uygulanan doğal fermantasyon, doğası gereği çok yavaştır ve yaklaşık 9-10 ay sürmektedir. TÜBİTAK yayınları gibi pek çok bilimsel kaynak bu bilgiyi doğrulamaktadır. Bu süre sonunda kooperatiflerde fermantasyonunu tamamlayan zeytinler ambalajlama işlemi için Entegre Tesislere sevk edilmektedir. 9 ay sonra yeme olgunluğuna erişmiş zeytinin normal şartlar altında 15 ay sonrasında bozulmaya uğraması mümkün görünmemektedir. Zeytinlerin, Marmarabirlik havuzlarına konulduktan 24-30 ay sonraya kadar dayandığı ve yapısal problem yaşanmadığı yıllar içerisinde edinilen tecrübelerden anlaşılmaktadır."
Erdek Kooperatifi lisanslı depolarının piyasadaki en modern depolama koşullarına sahip olduğuna vurgu yapan Mustafa İlgen, CTP tanklardan oluşan deponun ilk kez Erdek Kooperatifi´ne yapıldığını söyledi. Depolama konusunda Marmarabirlik tarafından Erdek Kooperatifi´ne her türlü personel ve teknik desteğin sağlandığını işaret eden İlgen, "Sarı´nın bu yöndeki açıklamaları da doğru değildir. Erdek Kooperatifimize, diğer kooperatiflerden farklı olarak ziraat mühendisi, gıda teknikeri çalıştırmaları konusunda yetki verilmiş olup, ayrıca Entegre Tesislerimiz laboratuarında uzun süre çalışıp tecrübe sahibi olduktan sonra kooperatife teknik eleman gönderilmiştir ve aynı anda üç teknik personelin birlikte çalıştığı dönemler olmuştur" şeklinde konuştu.
Erdek Kooperatifi´nin karlılığına yönelik açıklamaları da değerlendiren Mustafa İlgen, şöyle konuştu: "Sarı, bir taraftan 16 yıl boyunca Erdek Kooperatifi´nin zarar ettirildiğini söyleyerek bu süre içerisinde görevde bulunan bütün yönetim kurullarını zan altında bırakmaktadır. Diğer taraftan da eski yöneticiler Hüseyin Durak ve yönetim kurulu tarafından alınan ürünlerden elde etmiş olduğu karlılığı da kendisi sahiplenmektedir. Sarı, ancak görevde olduğu 2015-2016 dönemindeki ürünlerden elde edeceği karlılığı sahiplenebilir. Öte yandan Sarı´nın sözünü ettiği karlılık dönemsel olup, 2014 yılında Erdek ve Mudanya Kooperatifleri dışındaki diğer kooperatiflerimizde, rekoltenin yeterli olmamasından dolayı Erdek Kooperatifi´nin satışları ortalamanın üzerinde seyretmiştir. Bundan sonraki dönemlerde oluşacak karlılığın da birçok faktöre göre değişkenlik gösterebileceği göz önünde bulundurulmalı, planlamalar buna göre yapılmalıdır."
Sarı´nın, Marmarabirlik Genel Kurulu´nun iptaline yönelik açtığı davaya da dikkat çeken İlgen, şöyle devam etti: ?Erdek Kooperatifi Başkanı Hüseyin Sarı tarafından Birliğimiz aleyhine Genel Kurul´un iptali için dava açılmıştır. Bizler Birlik ile kooperatifler arasındaki ihtilafların kamuoyuna yansıtılmasını doğru bulmuyoruz. Sarı´nın, sorun olarak gördüğü konular varsa basın açıklaması yapmak yerine, gelip bizlerle konuşması gerekir. Bu tür açıklamalar Marmarabirlik´e zarar verir, kurumu yıpratır. Ayrıca Sarı´nın, davanın geri alınması yönünde ricada bulunduğumuza ilişkin açıklamaları da hiçbir yöneticilik ve etik anlayışına uygun değildir. Bizim kimseye verilemeyecek hesabımız yoktur. Kanun kapsamında bugün Genel Kurul iptal edilmiş olsa, yarın seçim olacaktır. Sonuç itibariyle bu seçim de mevcut Yönetim Kurulu ve delegasyon tarafından yapılacaktır. Tabloda değişen bir durum olmayacaktır. 2018 yılı geldiğinde seçimlerimizi 23 Nisan´da yaparız, Sarı´nın dediği gibi diğer kooperatif temsilcilerimiz seçilmemişse, Erdek Kooperatifi Başkanı Hüseyin Sarı´yı Marmarabirlik´i yönetmek için koltuğa davet ederiz.?
Haber Merkezi



  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı