Bugün, 24 Nisan 2024 Çarşamba

İnşaat Mühendisleri Odası Bandırma Temsilciliği uyardı

İnşaat Mühendisleri Odası Bandırma Temsilciliği uyardı

?Bandırma ve Erdek, büyük deprem riski taşıyor?

Bandırma´nın afet planı olmadığını belirten İlgin, bölgede yaşanan olaylara bakıldığında Bandırma´nın deprem terörü ile karşı karşıya olduğunu öne sürdü.
İnşaat Mühendisleri Odası Bandırma Temsilcisi Gürkan İlgin ve yönetim kurulu üyeleri Mehmet Güneş, Recep Küçük, Gözde Gülcan Kömürcü ve Selamettin Karaca, kahvaltıda gazeteciler ile bir araya geldi. Toplantıda gazetecilerin sorularını yanıtlayan İlgin, deprem konusunda açıklamalar yaptı.
Depremin bir doğa olayı olduğuna işaret eden İlgin,? Yalnız, depremin ne zaman olacağı konusunda konuşur durumdayız. Biz bu zamanı boşa geçiriyoruz. Biz bir sonraki depremin gerçekleşmesine dek binaların imalat kalitesini nasıl düzene sokacağız, onu konuşmalıyız. Kentimizi depremin etkilerinden nasıl kurta-rabileceğimizin plânlamasını yapmıyoruz.

Bandırma´nın afet plânı yok. Bununla ilgili bir senaryo çalışması yok. Büyükşehir Yasası ile bu iş karmaşık duruma geldi. İlk yapılması gereken afet planlamasıdır. Haritaları önümüze aldığımız zaman Bandırma´nın tehlikeli bir yer olduğunu görüyoruz. Tarihsel veriler var. Örneğin, Kyzikos´un yıkılması.
Kyzikos, o dönemde İstanbul´dan daha önemli bir şehir. Tarihte, Manyas ve Gönen´de depremler yaşanmış, Marmara´nın en tehlikeli kenti, Bandırma. Meslek odaları denetim yapamıyor. Yapı -denetim firmaları denetim yapamıyor. Siz, parayı müteahitten aldığınız sürece sağlıklı bina denetimi gerçekleşmez. Bu sistem kaliteli bina yapmamızı engelliyor. Deprem oldu, ne yapacağız? Deprem olacak, ne yapıyoruz? Biz, burada deprem terörü ile karşı karşıyayız. Yapacağımız en doğru şey, doğrudan inşaatların denetlenmesinde meslek odalarından yararlanmaktır. Şu an bundan daha iyi bir sistem öngören yok. ?dedi.
Bandırma siyasetini de göreve davet eden Gürkan İlgin, ?Burada riski en çok yaşayan kent, Bandırma´dır. Bu sorunun çözülmesinde devlet desteğine ihtiyaç var. Milletvekillerinden isteğimiz var. Bizi Çevre ve Şehircilik Bakanımızla görüştürsünler, bizim bunları anlatmamız gerekir. Mesleki denetim kaldırıldı ve yerine yeni bir şey konulmadı. Oysa mesleki denetim, bina kalitesini yaratır. Denetimsizlik ise mesleki çöküntüye yol açıyor? diye konuştu.
Haber : Önder Balıkçı



  • Çarşamba 26.4 ° / 14.4 ° Güneşli
  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli