Bugün, 25 Nisan 2024 Perşembe

İşverenlerin temel görevi açıklandı

İşverenlerin temel görevi açıklandı

Bandırma Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi (OSGB) Sorumlu Müdür ve İş Güvenliği Uzmanı Tolga Baykala "Çalışanlara güvenli çalışma ortamı sağlamak işverenin temel görevidir.? dedi.

Bandırma OSGB´den Sorumlu Müdür ve İş Güvenliği Uzmanı Tolga Baykala "Bandırma OSGB işyerlerine iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini vermek üzere kurulmuş ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı´nca yetkilendirilmiş bir Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimidir. Tüm OSGB´lerin bu yetkiyi alınması için Bakanlıkça belirtilen gerekli koşulların yerine getirilmesi şarttır. OSGB firmaları kuruldukları illerde ve bu ile kara sınırı olan çevre illerde faaliyet gösterebilir. 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Yasasına göre en az bir işçi çalıştıran iş yerleri dâhil tüm iş yerleri iş yeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı bulundurmak zorundadır. Çalışanlar için sağlıklı ve güvenli çalışma ortamı yaratmak işverenin temel görevidir." dedi
Baykala: ?Öncelikli hedefimiz çalışanları iş kazalarından ve meslek hastalıklarından korumak?
İşyerleri yasada belirtilmiş olan bu çalışanlar için sağlıklı ve güvenli çalışma ortamı yaratmak görevini kendi olanaklarıyla yerine getirebilir, iş sağlığı ve güvenliği personeli istihdam edebilir, diğer çalışmaları da kendi olanaklarıyla yürütebilirler. Ama bu yöntem yasanın uygulanmasında bazı aksaklıklara, eksikliklere neden olabilir. Bu da yüklü para cezaları demektir. Bu nedenle işverenlerin büyük çoğunluğu OSGB firmalarında iş sağlığı ve güvenliği hizmeti almayı tercih eder. Bandırma OSGB ´de bu kapsamda işyerlerine işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı temin etmektedir. Firmalarda görevlendirdiğimiz İş sağlığı ve güvenliği çalışanlarımız işverenin görevlendireceği teknik personelle birlikte hareket eder ve öncelikle işyerinde çalışanlar için risk oluşturacak şartları tespit eder. Öncelikli hedefimiz çalışanları iş kazalarından ve meslek hastalıklarından korumaktır. Bunun için alınması gereken önlemler ve atılması gereken adımlar tespit edilir ve işverene sunulur. Ayrıca İş Sağlığı ve Güvenliği çalışanı acil durum eylem planının hazırlanması, acil durum ekibinin kurulması ve acil durum tatbikatlarının yapılması hizmetlerini de verir. İşyerinde çalışma ortamının gözetimi, periyodik sağlık muayeneleri, işe giriş muayeneleri, ilk yardım, yangın ve patlamalardan korunma eğitimleri de İş Sağlığı ve Güvenliği hizmetleri kapsamındadır. Bütün bu bahsettiğimiz hizmetler 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Yasasına belirtildiği şekilde verilir. İşveren OSGB´lerden personel temin ederek yeni bir çalışan arayışında kurtulmuş olur. İşyeri hekimi, diğer sağlık personeli ve iş güvenliği uzmanının maaşlarını, sigorta primlerini ve kıdem tazminatlarını bağlı olduğu OSGB öder. Hizmetlerin tek elden verilmesi yasanın eksiksiz uygulanmasını sağlar. Bu şekilde iş kazalarının ve meslek hastalıklarına yakalanmanın en aza indirilmesi maddi ve manevi kayıpların yaşanmasını da önlenmiş olur.
Haber Merkezi



  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli