Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe

İtfaiyeden baca temizliği uyarısı

İtfaiyeden baca temizliği uyarısı

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı Erdek İtfaiye Grup Amirliği, vatandaşları baca temizliğine karşı uyardı.

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı Erdek İtfaiye Grup Amirliği, vatandaşları baca temizliğine karşı uyardı.
Balıkesir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı Erdek Grup Amiri Şükrü Kolverdi, baca temizliği hakkında yaptığı açıklamada daireler için baca temizliği ücretinin 25 lira olduğunu söyledi.
Kalorifer baca temizliğinin 10 daireye kadar olan apartmanlar için 55 lira, daha fazla daire olursa daire başına 5 lira ücret alındığı bilgisi veren Kolverdi, havaların soğumaya başlaması ile birlikte vatandaşların bacalarını kesinlikle temizletmelerini istedi.
Özellikle soba ile ısınan konut ve işyerlerinde baca temizliğinin önemli olduğuna dikkat çeken Kolverdi, baca temizliğini yaptırmayanların Erdek İtfaiyesine başvurmalarını istedi.
Bacalarda yapılan temizlikle sadece olumsuzlukların önüne geçilmediğini yakıt randımanının da arttığını kaydeden Kolverdi, "Soba zehirlenmesi yaşamamak için bacaların temiz olması gerekmektedir. Temizlenmeyen bacalar zehirlenmelere, eksik yanmaya, baca daralmasına, sık sık baca tepmesine neden olur. Kendi sağlımız için soba ve kazan bacaları yılda en az bir defa temiz lenmelidir. 8S. 2´de

Yapılan temizlik sonrası yakıt daha randımanlı yanarak tasarruf sağlanır, çevreye atılan karbon monoksit oranı düşmektedir. Gerek kalorifer gerekse soba bacalarının periyodik olarak temizletilmesiyle % 15-30 oranlarında tasarruf sağlanabilmektedir. LPG kullanılmış olsa bile otel, lokanta ve restorant gibi topluma açık yerlerle ocaklarında yemek pişirilip kızartma yapılan tüm yerlerin bacalarının yılda üç defa temizlenmesi yangın güvenliği açısında zorunludur. Ülkemizdeki yangınların % 20´nin temizlenmeyen bacalardan ileri gelmektedir. Evlerin ve işyerlerin yanarak kül olmasını önlemek için kışa girerken bacaları temizletelim. Vatandaşların kendi çabalarıyla bacaya bir şey dökerek, yakarak, içeriye bir ağırlık uzatarak bacayı açmaya çalışmasınlar. Bacalarınızı temizletmediğiniz veya yetkisiz kişilere temizlettiğiniz takdirde çıkacak yangın ve kirli dumanlardan zehirlenmelerden, tüm olumsuzluklardan etkilenende siz, sorumlu olanda siz olacaksınız. Bacaların temizlenmesi için Vatandaşların İtfaiye Müdürlüğünü 110 numaralı telefonlardan iletişim kurarak ayrıntılı bilgi ve randevu alabilirler." diyerek sözlerine ekledi.
Haber Merkezi



  • Perşembe 22.6 ° / 10.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli