Bugün, 18 Nisan 2024 Perşembe

İyi Parti Milletvekili Ok: TMO, Suriye´den zeytinyağı alıyor

İyi Parti Milletvekili Ok: TMO, Suriye´den zeytinyağı alıyor

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürü Ahmet Güldal´ın ?Suriye´den arz fazlası zeytinyağını vergisiz getiriyoruz? açıklamasına İYİ Parti Balıkesir Milletvekili İsmail Ok´tan sert tepki geldi.

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürü Ahmet Güldal´ın ?Suriye´den arz fazlası zeytinyağını vergisiz getiriyoruz? açıklamasına İYİ Parti Balıkesir Milletvekili İsmail Ok´tan sert tepki geldi.
TMO Genel Müdürü Ahmet Güldal´ın Suriye´den arpa ve zeytinyağı getireceklerine dair yapmış olduğu açıklamalar zeytin üreticilerinin büyük tepkisine neden oldu.
Türkiye´nin kontrolünde olan bölgelerden zeytinyağı alımı için Tarım Kredi Kooperatifleri´ne, hububat ürünleri için ise Toprak Mahsulleri Ofisi´ne yetki verildiğini belirten Gürdal´a bir tepki de Milletvekili Ok´tan geldi.
Yapılan yanlış tarım politikaları ve Suriye´den getirilen kalitesiz, ucuz zeytinyağının yerli zeytin üreticilerini çıkmaza soktuğunu söyleyen Ok, aynı zamanda halk sağlığının da tehdit edildiğini öne sürdü.
Konuyla ilgili açıklama yapan Ok ?TMO Genel Müdürü Ahmet Güldal´ın yapmış olduğu açıklamalar ülkemizde tarımın getirildiği noktayı göstermektedir. Zeytin üreticileri girdi maliyetlerinin artmasına rağmen yıllardır zeytinyağı fiyatların da ciddi bir artış yaşanmaması nedeniyle zaten büyük bir krizin içerisine girmiştir. Bu krizi daha da derinleştiren mesele Suriye´den getirilen kaçak zeytinyağıdır. Zeytin üreticimizin canına okuyan bu kaçakçılığa devletimiz ne yazık ki uzun süre seyirci kalmıştı. Şimdi ise devlet resmi yollarla vergisiz zeytinyağı getirmekle övünüyor. Getirilen zeytinyağına hiçbir kontrol yapılmadan piyasaya ucuz zeytinyağı olarak sürülerek halk sağlığı da tehdit ediliyor.? dedi.
İşgal altındaki Suriye´nin dahi kendine yetebildiğini hatta ülkemize tarım ürünleri ithal ettiğini söyleyen Ok, sözlerine şöyle devam etti: ?AK Parti´nin 17 yıllık tarım politikalarını özetleyen anlayış Gürdal´ın sözleri ile ilan edilmiştir. Suriye´nin arz fazlası ürünlerini vergisiz Türkiye´ye soktuklarını ve ülkemizin kar ettiğini söyleyen Güldal aynı zamanda Suriye´nin tarımda kendi kendine yetebildiğine de işaret etmektedir. 72 millet tarafından işgal altında ki Suriye tarımda kendine yetebiliyor ancak cennet toprakları ile Türkiye ihtiyacını karşılayamadığı gibi Suriye´den ürün ithal ediyor. Yaşanılan bu durum utanç verici bir hal almıştır.?
Zeytin üreticilerinin feryadına kulak verilmesi gerektiğini söyleyen Ok, girdi maliyetlerinin çok yükseldiğini ve bu şartlar altında üretimin devam etmesinin söz konusu olmadığını söyledi. Zeytin bahçelerinde çalışan işçilerin aldığı ücretin 8 yıl önce ile arasında % 100´lük bir fark olduğunu ancak zeytinyağının fiyatının halen aynı yerinde saydığını dile getirdi.
Haber Merkezi



  • Perşembe 23.1 ° / 11.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu