Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Kadın balıkçılara AKDden müjdeli haber

Kadın balıkçılara AKDden müjdeli haber

Akdeniz Koruma Derneği (AKD), Datça-Bozburun Yarımadası Özel Çevre Koruma Bölgesinde balıkçılık yapan kadın balıkçıların desteklenmesi için kolları sıvadı

Akdeniz Koruma Derneği (AKD), Datça-Bozburun Yarımadası Özel Çevre Koruma Bölgesi`nde balıkçılık yapan kadın balıkçıların desteklenmesi için kolları sıvadı. Türkiye`nin Deniz ve Kıyı Koruma Alanları Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi ve GEF Küçük Destek Programı (SGP) - COMDEKS desteğinde gerçekleştirilen "Kadın Balıkçılar Projesi"nin yanı sıra AKD; Foça, Gökova ve Köyceğiz-Dalyan Özel Çevre Koruma (ÖÇK) Bölgeleri`nin koruma etkinliğinin güçlendirilmesi için farklı çalışmalar da yürütecek.
GEF Küçük Destek Programı (SGP) - COMDEKS ve GEF desteği ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü ve UNDP tarafından yürütülmekte olan "Türkiye`nin Deniz ve Kıyı Koruma Alanları Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi" ve Koç Vakfı tarafından destek verilen Kadın Balıkçılar Projesi`ne Mart ayında başlandı.
Kadın balıkçılara av araçları ve mikro-kredi
Proje kapsamında, Datça-Bozburun Yarımadası ÖÇK Bölgesi`nde balıkçılık yapan kadın balıkçıların ihtiyaçları gözetilerek balıkçılık mesleğine devamlılıklarının sağlanması ve balıkçılık kültüründe varlıklarının güçlendirilmesi hedefleniyor. Bu amaçla, sürdürülebilir balıkçılığın desteklenmesi; biyolojik çeşitliliğin, hassas alanların ve türlerin korunmasına yardımcı olmak için kadın balıkçılara yönelik eğitimler düzenlenecek ve çevre dostu av araçları hibe edilecek. Bunların yanı sıra tasarlanacak mikro-kredi önerisi ile de geçimleri desteklenecek.
Farklı alanlarda dört koldan çalışma
Kadın Balıkçılar projesinin yanı sıra AKD, çevre ve ekosistem açısından hayati öneme sahip pek çok farklı çalışmaya da imza atacak. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü ile UNDP tarafından yürütülen Türkiye`nin Deniz ve Kıyı Koruma Alanları Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi tarafından desteklenen "Amatör Balıkçılığın Etkileri", "Balıkçılık Sosyo-Ekonomik Analizi", "Deniz Koruma Alanlarında Algı Ölçme" ve "Gökova Balıkçılığa Kapalı Deniz Koruma Alanlarının Korunma Etkinliğinin Artırılması" projeleri, AKD`nin 2014 Nisan ayına kadar yürüteceği çalışmalar arasında yer alıyor.
Amatör balıkçılığın haritası çıkarılacak
"Amatör Balıkçılığın Etkileri Projesi" kapsamında Gökova ve Foça ÖÇK Bölgelerinde yürütülecek saha çalışmaları ile amatör balıkçıların bölgedeki sosyal ve ekonomik özelliklerinin ortaya koyması hedefleniyor. Bunun için bölgedeki amatör balıkçılarla anket çalışmaları yapılarak sonuçlar AKD uzmanları tarafından değerlendirilecek.
Balıkçılığa yönelik tehditler belirlenecek
"Balıkçılık Sosyo-Ekonomik Analizi Projesi" ile Köyceğiz-Dalyan ÖÇK Bölgesi denizel alanında faaliyet gösteren profesyonel balıkçıların sosyo-ekonomik durumlarının ortaya konulması, bölgedeki balıkçılık faaliyetlerine yönelik tehditlerin belirlenmesi, daha önce yapılmış çalışmalar ile güncel çalışmaların sonuçlarının değerlendirilmesi hedefleniyor. Bu kapsamda bölgedeki balıkçılar ve balıkçılıkla ilgili kişilerle anket ve arazi çalışmaları yapılacak ve sonuçlar uzmanlar tarafından değerlendirilerek rapor haline getirilecek.
Proje bölgelerinde algı ölçülecek
AKD tarafından yürütülecek bir diğer çalışma da "Deniz Koruma Alanlarında Algı Ölçme Çalışması" olacak. "Türkiye`nin Deniz ve Kıyı Koruma Alanları Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi"nin yürütüldüğü ÖÇK Bölgelerinde algı araştırması yapılacak böylece, projenin ÖÇK Bölgeleri`nde hedeflediği etkinin değerlendirilmesi mümkün olacak.
Balıkçılığa kapalı alanların önemi anlatılacak
Başarılı sonuçların alınmaya başlandığı balıkçılığa kapalı alanlar da AKD tarafından ele alınacak. "Gökova Balıkçılığa Kapalı Deniz Koruma Alanlarının Korunma Etkinliğinin Artırılması Projesi" ile Gökova ÖÇK Bölgesinde balıkçılığa kapalı alan olarak ilan edilen altı alan ve genel olarak balıkçılığa kapalı alanların önemi hakkında bilgilendirme yapılacak ve koruma etkinliğinin arttırılması sağlanacak.


Anahtar Kelimeler: 0
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli