Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe

Kadınlara vergi ödemeden esnaflık, evde emeklilik hakkı

Kadınlara vergi ödemeden esnaflık, evde emeklilik hakkı

Kadınlara vergi ödemeden esnaflık hakkı tanıyan devlet, aynı zamanda standardın altında bir primle evde emeklilik imkanı sağlıyor.

Kadınlara vergi ödemeden esnaflık hakkı tanıyan devlet, aynı zamanda standardın altında bir primle evde emeklilik imkanı sağlıyor.
Anadolu´nun hemen hemen her yerinde kadınlar aile bütçelerine katkı yapıyor. El işi, süs eşyası, bahçesinde ürettiği sebze ve meyveleri işleyerek satan bu kadınlara devlet de destek çıkıyor.
3 formülü var: 1) İsteğe bağlı sigorta, 2) Vergisiz esnaflık, 3) Doğum borçlanması
Evde kendi imkanlarıyla üretim yapan kadınlar hem esnaf sayılıyor hem vergi vermiyor hem de sigortalı olup emeklilik imkanına kavuşuyor. Bu tür işleri yapanlar vergi dairelerine başvurduklarında ´Esnaf Muafiyet Belgesi´ alabiliyor. Bu belgeyi alanlar SGK´ya başvurarak sigortalı da oluyor. Her ay prim yatırıyor. Üstelik 26 gün prim yatırıp 30 gün sigortalı sayılıyor. Ödenecek gün sayısı her yıl arttığı için 2020´de 27, 2021´de 28, 2022´de 29 ve 2023 ile sonrası için 30 gün olacak.
31 bin liraya kadar
Geçtiğimiz gün yasalaşan düzenleme ile internet ve benzeri elektronik ortamlarla, oturdukları evlerde imal ettikleri havlu, örtü, çarşaf, çorap, dokuma mamulleri, dantel, her nevi nakış işleri ve turistik eşya, tarhana, erişte, mantı gibi ürünleri işyeri açmaksızın satanlar, 30 bin 696 liraya kadar olan gelir için vergiden istisna tutulacak. Bu uygulama ev kadınlarının aile bütçesine daha çok destek vermesi açısından çok önemli bir fırsat.
Borçlanma hakları
Kadınlar sigortalı oldukları tarihten sonra yaptıkları doğumları borçlanarak gün kazanıyor ve daha erken emekli olabiliyor. Bunun için 3 çocuğa kadar borçlanma imkanı bulunuyor. Her çocuk için 2 yıl süre kazanılıyor. Böylece üç çocuk borçlanması yapan bir kadın 6 yıl yani 2160 gün erken emekli olabiliyor
Daha düşük prim
Hiçbir sigortası olmayan ya da çalışmayan ev kadınları 18 yaşından büyük olmaları şartıyla Sosyal Güvenlik Kurumu´na giderek kendilerini sigortalı yaptırabilir. Her ay prim ödeyerek emeklilik hakkına kavuşabilirler. Bunun için bir işleme de gerek yok sadece bir dilekçe yeterli. Bu şekilde prim ödeyenler aynı zamanda sağlık hizmetlerinden ücretsiz yararlanıyor. Bunun için ayda 709 lira ödemek yeterli. İsteğe bağlı sigortada emeklilik şartları Bağ-Kur´a göre düzenleniyor. Bunun için kadınlarda tam emeklilik için 7 bin 200 gün prim ödeme ve 58 yaş gerekirken kısmi emeklilikte 5 bin 400 gün prim ve 61 yaş isteniyor. 9 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olmuş bir kadın buradaki primlerini 3 bin 600 günle isteğe bağlı sigorta ile tamamlayıp bu kez 58 yaşında emekli olabiliyor.
Haber Merkezi



  • Perşembe 22.6 ° / 10.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli