Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Kalafat´tan jest

Kalafat´tan jest

Belediye başkan vekili Nimet Kalafat, kadınlara çiçek verdi

Erdek Belediye Başkan Vekili Nimet Kalafat, 5 Aralık Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının verilişinin yıldönümü nedeniyle Erdek Belediye Meclisi´nin kadın üyelerine ve Erdek Muhtarlar Derneği Başkanı Semra Baycan´a çiçek verdi.

Kalafat, çiçekleri sunmadan önce şunları söyledi:

?Bugün, Türk kadınına, 1934´te, tüm dünya ülkelerinden önce seçme ve seçilme hakkı verildiği gün. Bugün, ulu önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk´ün en önemli devrimlerinden olan Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının tanındığı o büyük gün.

Geçmişten bugüne Türk kadını, cumhuriyetimizin en büyük güvencesi olmuştur. Cephede omuz omuza düşmana karşı savaşırken, cephe gerisinde manevi güçleri ile savaşa destek vermiştir. Kadınlarımızın varlığı, hayatın her alanına sızar ve sızdığı her çatlaktan yeni umutlar ve yeni sevinçler dolar.

Tüm evreni kucaklayacak kadar sevgi ve merhametleri ile ruhları iyileştiren, yolu Mustafa Kemal Atatürk´ün yolu olan, çocuklarını cumhuriyet sevgisi ile yetiştiren tüm kadınlarımızın 5 Aralık Kadın Hakları Günü´nü kutluyor, dünya üzerindeki her kadının güçlü sesini hiçbir dayatmaya maruz kalmadan, korkusuzca haykırabildiği, şiddetin, eşitsizliğin olmadığı, özgür yıllar temennileri ile saygı ve sevgilerimi sunuyorum.?

BAYCAN´IN AÇIKLAMASI

Belediye başkanlık makamındaki kutlama sırasında düşüncelerini açıklayan Erdek Muhtarlar Derneği Başkanı Semra Baycan da şöyle konuştu:

?Gazi Mustafa Kemal Atatürk´ün, dünya geneline göre oldukça erken bir tarihte kadınlara seçme ve seçilme hakkı, 5 Aralık 1943´te, Anayasa ve seçim kanununda yapılan yasa değişikliği ile tanınmıştır. Bu tarihten önce 1930 yılında muhtarlık ve belediye seçimlerine katılma hakkı verilmiştir. Bir toplum, kadın ve erkek olmak üzere iki cins insandan meydana gelir. Mustafa Kemal Atatürk, ?Mümkün müdür ki toplumun yarısı topraklara zincir ile bağlı kaldıkça diğer kısmı göklere yükselebilsin´ diyor.

5 Aralık 1934´te, biz kadınların elde ettiği seçme ve seçilme hakkı hiç kuşkusuz bu zihniyeti yıkmak, kadını insan olması gereği hakkını kullanabilir kılmak adına atılmış en önemli adımlardan biridir. Bilinmelidir ki, dünyaya getirdiği bebeğin hamurunu yoğuran yarınlara yetiştiren ve söyleyecek sözleri için cesaret veren kadındır. Toplumun her kesiminde, evinde, işinde, mecliste, sokakta, kısacası var olduğu her yerde kendini göstermesi herhangi bir kişi, kurum ve zümre tarafından asla geri alınamayacak en doğal hakkımızdır. Unutmayın ki beşik sallayan el, dünyayı sağlar.

9 Mart 2009 yerel seçimlerinde muhtarlık seçimine girip 2 dönemdir seçilmiş bir kadın muhtar olarak kadınlarımızın yerelde, genelde tüm siyasi arenalarda, meslek odalarında, iş dünyasının tüm yönetim süreçlerinde daha çok görev alma adına ısrarlı olmalarını, önlerine çıkarılan engelleri tüm kararlılıkları ile bertaraf etmelerini diliyorum. Varlıkları ile ellerinin değdiği her yeri güzelleştiren, değiştiren, dönüştüren, yaşanılır kılan tüm kadınlarımızın bu önemli gününü kutluyorum.?

Belediye meclis üyeleri Canan Kırdar ve Pakize Ciciler de, kadına seçme ve seçilme hakkı veren Atatürk´e minnet duyduklarını belirttiler.

Belediye başkan vekili Nimet Kalafat, kent dışında bulunması nedeniyle Erdek Ticaret Odası Başkanı Mimar Özlem Sarı´ya çiçek veremediğini belirtti.

Kalafat´a çiçeğini ise meclis başkan vekili Recep Eren verdi.

                                               Önder BALIKÇI



Anahtar Kelimeler: Kalafat jest
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli