Bugün, 26 Nisan 2024 Cuma

Kalça protezin de sıfır hata dönemi

Kalça protezin de sıfır hata dönemi

İleri yaşlarda pek çok kişi, diz ve kalça ağrıları, yürüme, diz çökme sorunları yaşıyor.

İleri yaşlarda pek çok kişi, diz ve kalça ağrıları, yürüme, diz çökme sorunları yaşıyor. Bazı durumlarda da kalça ve diz protezin den başka seçenek kalmıyor. Protez ameliyatları sonrasında hastaların aylar süren iyileşme süreci ise göz korkutuyor.
Protez ameliyatlarındaki bu zorluk yeni bir teknolojiyi gündeme getirdi, bir süredir robotik cerrahi ile yapılan diz ameliyatlarına, kalça ameliyatları da eklendi.
Özel Aritmi Osmangazi Hastanesi, doktorlarından Op. Dr. Kayhan Turan, bu teknoloji sayesinde ameliyatların daha kolay, ve hızlı yapılabildiğini ve hastaların ağrı yaşamadığını ve kısa sürede günlük hayata döndüklerini söyledi.
?Diğer avantajları ise, olası komplikasyon (tekrarlayan kalça çıkığı, bacak boy asimetrisi, mekanik gevşeme gibi) riskinin belirgin derecede azalması. Protez parçalarının yüksek doğrulukta yerleştirilmiş olması nedeni ile protezin ömrünün uzaması. İleri düzeyde detaylı planlama ve buna uygun cerrahi uygulama yapılmasını sağlayarak, hata riskini minimalize edip, ameliyat başarı oranını yükseltmesi.?
Op. Dr. Turan, total kalça protezi işlemlerinde implant parçalarının doğru yerleştirilmesi ve hizalanmasının kritik önem taşıdığını vurguladı.
Tecrübeli bir ortopedik cerrahın bile manuel olarak implant pozisyonlarını ayarlarken bir miktar yanılma payı bulunmaktadır. Eğer hata oranı her iki implant için de çok yüksek olursa, protezin yerinden çıkması,hareket açıklığında azalma,bacak boy farklılığı gibi komplikasyonlar ya da mekanik arıza oluşarak başarısızlık meydana gelebilir. Fakat robotla bunların üstesinden gelinebilinir. Ameliyat sırasında robotik kol ortopedik cerraha, implant yuvasının doğru hizalanması ve yerleştirilmesine kılavuzluk ederken, hastanın önceden yapılmış olan kinematik hesaplarının (3 boyutlu tomografi sonrası) eklem protezinin yerleştirilmesinde optimumu düzeyde kullanılması için de gerçek zamanlı görsel ve dokunsal geri bildirim sağlar. Ameliyatı cerrah gerçekleştirirken robotik sistem cerrahın planlama dışına çıkmasına ve hata yapmasına engel olur. Böylece cerrahın ameliyatta hastanın anatomisine özel olacak şekilde son derece hassas ve yüksek doğrulukta işlemi başarmasını sağlayarak hata payını en aza indirir.
Op. Or. Turan, ileri yaşta kalça protezlerinin yapılmasının daha zor olduğunu kaydetti.
Turan, ?Robotik cerrahi ile protezlerin yerleştirilmesi doğru açı ile konumlandırılması mümkün olduğundan ileri yaştaki kalça sorunlarında da robotik cerrahiyi güvenle kullanabilmekteyiz? dedi.
Haber Merkezi



  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı