Bugün, 25 Nisan 2024 Perşembe

Kaliteli süt üretimi anlatıldı

Kaliteli süt üretimi anlatıldı

Konferans Bandırma Ticaret Borsası ile Bandırma-Erdek Süt Üreyicileri Birliği tarafından düzenlendi

Bandırma Ticaret Borsası(BTB) ile Bandırma ve Erdek Süt Üreticileri Birliği´nin ortaklaşa düzenledikleri ?sütte kaliteyi etkileyen faktörler ve kaba yemin önemi? konulu konferans gerçekleşti. Konferansa süt üreticileri katıldı.

Borsa konferans salonunda yapılan konferansta Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü öğretim üyeleri Prof. Dr. Türker Savaş ve Prof. Dr. Harun Baytekin konuştular.
Konferanstan önce ilk konuşmayı yapan Bandırma ve Erdek Süt Üreticileri Birliği Başkanı Özgür Bakan, bu çeşit bilgilendirici etkinlikleri bundan sonra da sürdüreceklerini belirtti.
Bandırma Ticaret Borsası Başkanı Halit Sezgin, konuşmasında, üreticilerin, bilgiye, daha iyi üretmeye ve kazanmaya ihtiyaçları olduğuna dikkat çekerken, şunları söyledi:
?Borsa olarak tüccar ve sanayicilerin bir kuruluşuyuz. Ancak siz üreticiler, ürettikleri sürece bizler varız. Bu nedenle sizleri çok önemsiyoruz. Bu nedenle sizleri bilgilendirici bu organizasyonları sürdüreceğiz. Ülkemiz, geniş tarım arazilerine sahip stratejik bir ülke olmasına karşın tarımda bir türlü verimliliği yakalayamıyoruz. Bu konuda hepimizin özeleştiri yapması gerekiyor. Çok daha fazla ve katma değeri yüksek üretim yapmalıyız ki, gelecekte, dünyanın en güçlü 10 ekonomisi arasına girebilelim.?
Ardından, panele geçildi. İlk konuşmayı, ?süt kalitesi, biyoloji, sağlık ve genetik? konusunda yapan Prof. Dr. Türker Savaş, Türkiye´nin, tarım açısından iyi bir coğrafyada yer almasına karşın verimli bir üretim gerçekleştiremediğinin altını çizerken, şu açıklamada bulundu:
?Bunun nedeni, kendimize özgü üretim yapmak yerine Avrupa ve ABD´yi taklit etmeye çalışmamızdır. Bilgiye dayalı yüksek teknolojiyle üretim yapmamız gerekirken, geleneksel yöntemlerle üretimden vazgeçemiyoruz. Biz, üretim aracımızın nasıl çalıştığını bilmiyoruz. Bilsek, daha iyi üretim yaparız. İri hayvanların süt verimi daha yüksektir. Hayvanlarımızdan günlük fazla süt almak yerine ömür boyu üretim almaya odaklanmalıyız.?
Ardından konuşan Prof. Dr. Harun Baytekin, kaliteli süt üretimi için gerekli faktörler hakkında bilgi verdi. ?Hayvan besleme ve sütte kalite? konusunda bilgiler veren Baytekin, son dönemlerde dışarıdan getirilen anguslarla denenen süt üretiminin tutmadığına değinirken, ?Bunun nedeni, ülkemizde anguslara uygun kaba yem habitatı bulunmamasıdır. Süt üretiminde Holstein´e mecburuz? diye konuştu. Baytekin, kaliteli süt verimi için kaliteli kuru ot ve kaba yem ve silajın önemine dikkat çekerken, ?Hayvanı, doğasına uygun beslemek gerekir? dedi.
Konferansın sonunda konuşmacılara plâketlerini Bandırma ve Erdek Süt Üreticileri Birliği Başkanı Özgür Bakan ve Bandırma Ticaret Borsası Başkan Yardımcısı Muzaffer Zengin verdi.
Özgür Bakan´ın başkanlığındaki süt birliğinin 600 üyesinden 250´si Erdek´te bulunuyor.
Haber : Önder Balıkçı



Anahtar Kelimeler: Kaliteli üretimi anlatıldı
  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli