Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

Kamera sistemi yargıdan döndü

Kamera sistemi yargıdan döndü

Balıkesir Valiliğinin, ev ve işyerleri dahil hemen her mekana güvenlik kamerası koyma mecburiyeti getiren kararı İdare Mahkemesinden döndü.

Balıkesir Valiliğinin, ev ve işyerleri dahil hemen her mekana güvenlik kamerası koyma mecburiyeti getiren kararı İdare Mahkemesinden döndü.
Balıkesir İl Emniyet Komisyonu`nun önerisiyle, Haziran`da valilkçe alınan kamera mecburiyeti kararı yargıdan döndü. Kararda, Balıkesir`deki  hemen hemen bütün yerleşim yerlerine kamera kayıt ve alarm sistemi kurulması, 7 gün 24 saat çalışması ve en az 15 gün kayıt yapması zorunluluğu getirilmiş, kamera sistemi kurmayanlara önce para, ardından kurana kadar işyeri kapatma cezası verilmesini öngörülmüştü.
Vatandaş dava açtı
Altınova`da Mehmet Okuyucu, yaşadığı sitenin de aralarında bulunduğu şehrin önemli yerlerine sürekli olarak kayıt yapan kameraların konulmasını karar altına alan valilik işleminin iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle Balıkesir İdare Mahkemesi`nde dava açtı. Valilik mahkemeye verdiği savunmada, suçluların yakalanması ve işlenmesi muhtemel suçların önlenmesinin sağlanması amacıyla İl Emniyet Komisyonu`nun öneri doğrultusunda davaya konu kararın alındığını ve işlemin kamu yararına uygun olduğunu öne sürdü.
Balıkesir İdare Mahkemesi, Valiliğin, kamu hizmetinin finansmanını bireylere yüklediğini, önleyici kolluk görevini yaparken bireylerin hak ve özgürlüklerinin bu kararla orantısız biçimde sınırlandığını vurgulayarak, yasalarda valiliğe bu nedenle işyerini kapatma cezası verme yetkisi olmadığını, kamera ve alarm sistemi kurma işleminin kamu kaynaklarından karşılanması gerektiğini, aksi halin ancak bir tavsiye niteliğinde olabileceğini bildirdi.
Artık zorunlu değil
Kararı değerlendiren Davacı Vekili Av. Mehmet Birol Şahin "İdare, kolluk görevini yerine getirirken anayasal hak ve özgürlüklerimizi kısıtlayamaz. Denetim yaparken kamu düzeninin açıkça bozulması veya bozulma tehlikesinin ortaya çıkması ve alınan önlemlerin bu tehlikeyle orantılı olması gerekir. İdarenin amacına ulaşmak için kullanacağı araçlar, ortaya çıkan tehlikeyi bertaraf edecek oranda ve zorunlulukta olmalı, bireylerin hak ve özgürlüklerini en az biçimde sınırlamalıdır. Balıkesir Valiliği`nin güvenlik kamerası ve alarm zorunluluğu, bu temel ilkeleri ihlâl ediyordu. Ayrıca bütün işyerleri ve apartmanlara büyük mali yük getiriyordu" dedi. İşyeri, site ve apartman sahip ve yöneticilerini uyaran Av. Şahin" Bazı güvenlik kamera ve alarm sistemi satıcıları, Balıkesir Valiliği`nin bu kararını göstererek ürünlerini pazarlamaya çalışıyor. İdare mahkemesinin kararıyla zorunluluk ortadan kalktı. Bu tip pazarlama sözlerine inanmasınlar ancak güvenlik tedbirlerini kendi ihtiyaç ve kararlarına göre değerlendirsinler." dedi.

Anahtar Kelimeler: 0
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli
  • Pazartesi 22.5 ° / 9.7 ° false