Bugün, 29 Nisan 2024 Pazartesi

Kapanan firmalar arasına zeytin-zeytinyağı tesisleri de katıldı

Kapanan firmalar arasına zeytin-zeytinyağı tesisleri de katıldı

CHP Balıkesir Milletvekili Nedret Akova, Kaçak zeytinyağı ile mücadelenin çok önemli olduğunu ve sektördeki üreticilerin çok zor şartlarda çalıştıklarını dile getirdi.

CHP Balıkesir Milletvekili Nedret Akova, "Kaçak zeytinyağı ile mücadelenin çok önemli olduğunu ve sektördeki üreticilerin çok zor şartlarda çalıştıklarını" dile getirdi. 
Başbakan tarafından cevaplanması için verdiği soru önergesinde, CHP Milletvekili Akova, şu konuları dile getirdi. "Zeytin ve zeytinyağı sektörümüz dünya çapında önemli bir üretici olmasına rağmen uluslararası ticarette önemli bir pazar payına sahip değildir. Ülkemizde tane zeytin hiç desteklenmezken, zeytinyağına çok düşük düzeyde destek verilmektedir. Dünyadaki önemli zeytin üreticileri sırasıyla İspanya, İtalya, Yunanistan ve Türkiye`dir. Türkiye zeytinyağı ihracatında, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO)`nün karşılaştırmalı 2010 yılı verilerine göre yedinci sıradadır. Balıkesir` de sahip olduğu 11 milyon 383 bin adet zeytin ağaç varlığı ile sektörün önemli temsilcilerindendir. Zeytin ve zeytinyağı üreticimizin rekabet olanaklarını artırabilmek için, sektörün devlet tarafından desteklenmesi gerekmektedir. Özellikle fiyat rekabetine dayanamayan firmaların bir bir kapandığına dair haberler gazetelerde yer almaktadır."
Akova, önergesinde şu sorulara yer verdi:
2002 yılından bu yana zeytin ve zeytinyağı sektöründe çalışan firmalardan kaç tanesi kapanmıştır? Firmaların sektörden çekilme sebepler incelenmiş midir?
Zeytin ve zeytinyağı sektörünün rekabet gücünün artırılması için ne gibi çalışmalar yapılmaktadır?
Zeytin ve zeytinyağı sektörünün rekabet gücünün artırabilmesi amacıyla zeytinyağının kilogramı başına verilen desteğinin en az dört katına çıkarılması ve tane zeytine de destek verilmesi iyi bir çözüm olmayacak mıdır?
Zeytin ve zeytinyağının tüketiminin artırılabilmesi için kamu öncüğünde tanıtım ve reklam kampanyalarının yapılması düşünülmekte midir?
Akova: "Karasu için AR-GE çalışması var mı?"
Akova, zeytin sektörünün sorunlarının başında gelen karasu meselesini de Bakan Eker`e sordu.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker`e, "zeytincilik sektörünün önemli bir sorunu olan karasu probleminin çözüm yollarını. bu konuda Bakanlıkça yapılan AR-GE çalışmaları olup olmadığını soran Akova, zeytin sektörünün atıklarının farklı alanlarda özellikle gübre, antioksidan madde, bio enerji vb. şekillerde ekonomiye kazandırılması için Bakanlıkça yapılan araştırmaların bulunup bulunmadığını da öğrenmek istedi.


Anahtar Kelimeler: 0
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 15.4 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 15 ° / 10.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı