Bugün, 25 Nisan 2024 Perşembe

Kapıdağ halkı Dikkat!

Kapıdağ halkı Dikkat!

O köftelere sakın dokunmayın!

Erdek Kapıdağ Yarımadası´nda kuduz ile ilgili önlemlerin etkinliğini artırmak, doğada kontrolsüz yaşayan tilki, çakal gibi hayvanlarda hastalığı azaltmak amacıyla havadan aşı kapsüllü köfte atılacağı du-yurulurken, vatandaşlara kuduz aşılı köftelere temastan kaçınmaları ayrıca köpeklerini 10 gün boyunca bağlı tutmaları uyarısı yapıldı.

Erdek İlçe Sağlık Müdürü Dr. Mahmut Ekiz, Kapıdağ Yarımadası´nda, Tarım ve Orman Bakanlığı´nın yaban hayatında kuduz hastalığıyla mücadele kapsamında yürüttüğü çalışma çerçevesinde uçaktan içinde kuduz aşısı kapsülü bulunan köftelerin atılacağını bildirdi.
Vatandaşların doğada bu köftelerle karşılaştığı zaman kesinlikle dokunmamalarını, bu konuda çocukların uyarılmalarını isteyen Dr. Ekiz, köftelerin doğada kontrolsüz yaşayan tilki, çakal gibi hayvanlarda hastalığı azaltmak amacıyla atılacağı belirtildi.
Erdek İlçe Sağlık Müdürü Dr. Ekiz, yaptığı açıklamanın devamında şu ifadelere yer verdi: ?Tarım ve Orman Bakanlığı´nca yaban hayatında kuduz hastalığı ile mücadele amacıyla ?Türkiye´de Kuduza Karşı Oral Aşı Temini´ isimli yeni bir Avrupa Birliği Projesi uygulamaya konmuştur. Bu bağlamda Kuduz hastalığından korunmanın en etkili yolu aşılama olması nedeniyle yaban hayvanlarını kuduza karşı aşılamada kullanılan zayıflatılmış canlı aşı virüsüyle geçebilecek muhtemel enfeksiyon risklerinin ortadan kaldırılması amacıyla Erdek ilçe ve kırsal alanlarının yer aldığı Kapıdağ Yarımadası´nda havadan aşılama çalışması yürütülecektir. İlçemiz ve ilçemiz mahalleleri kırsal alanlarına uçaklar aracılığıyla yaban hayatındaki tilkilerin ve diğer yaban hayvanlarının bulunduğu alanlara havadan köfte şeklindeki aşılı yemleri atma çalışmalarının bu haftadan itibaren başlayacaktır. Bu aşılı yemler kokusu ve lezzeti ile çok uzak mesafelerden bile kendine çekebilecek niteliktedir. 

Vatandaşlarımız bu kampanya süresince hassas davranmalı. Aşı yemi bulduklarında kesinlikle elle temas etmemeleri gerekmektedir. Dokunulduğunda yemlerin kokusu değişeceği için yaban hayvanları bu yemleri yemezler. Şayet söz konusu yemlerin ortalık bir alanda bulunması halinde ayağımızla ya da farklı bir yolla kırsal alanlara bırakılması, ayrıca yaklaşık 10 gün boyunca köpeklerini bağlı tutmaları gerekmektedir. Kampanya sürecince havadan atılan bu yemlerin insanlara deri yoluyla veya mukozal temas sonucu muhtemel aşı virüsü bulaşma riskleri bulunmaktadır. Yemlerle veya delinmemiş/bütünlüğü bozulmamış kapsül ile temas halinde herhangi bir kuduz aşı profilaksi uygulamasına gerek yoktur. Ancak yemlerin açılması/delinmesi ve aşı virüsünün bütünlüğü bozulmuş deriyle veya mükoz membranlarla teması gibi durumlarda temas anında temas noktalarını bol su ve sabunla yıkamaları ve bu temas ısırık dışı kuduz riskli temas olarak değerlendirilip kuduz aşısı profilaksisi programına alınacağından çocuklar başta olmak üzere vatandaşlarımızın canlı virüs içeren ?bait?lere rastladığınızda hiçbir şekilde çıplak elle dokunulmamalı, bu aşı kapsüllerini çevrelerindeki diğer yemlerle de temas ettirmemeleri gerekmektedir.? Haber : Tuncay Ertan



Anahtar Kelimeler: Kapıdağ halkı Dikkat
  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli