Bugün, 27 Nisan 2024 Cumartesi

Kapıdağ Avcılar Derneği Başkanı Yayla: “Kapıdağ’a uyarı levhaları asmakla ayı sorununu çözmek mümkün değil”

Kapıdağ Avcılar Derneği Başkanı Yayla: “Kapıdağ’a uyarı levhaları asmakla ayı  sorununu çözmek mümkün değil”

Erdek Kapıdağ Atıcılar ve Avcılar Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve başkan vekili Nejat Yayla,

Erdek Kapıdağ Atıcılar ve Avcılar Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve başkan vekili Nejat Yayla, “Yetkililerin, Kapıdağ’a, ‘Dikkat, ayı vardır’ şeklinde uyarı tabelaları koymaları çözüm değildir. Tam tersine, bu tabelalar, Kapıdağ turizmine büyük bir darbedir. Çünkü burada çok sayıda insan doğa yürüyüşü yapıyor” dedi.
1992 yılında kurulan derneklerinin halen 300 dolayında üyesi bulunduğuna işaret eden Yayla, şunları söyledi:
“Kapıdağ’da yaşayan hayvan türleri genelde bellidir. Yaban domuzu, çakal, tilki, karaca ve az da olsa geyik var. Özellikle de bir batında 10 yavru yapabilen yaban domuzu çok fazla. Kapıdağ’da, bugüne kadar hiç ayı olmamıştı. Ancak şimdi bir ayının görüldüğü foto kapanla ortaya konuldu. Bir ayı mı, yoksa birkaç ayı mı var, bilinmiyor. Tabii bu ayının oraya nasıl geldiğini de bilmiyoruz. 
Doğa Koruma ve Milli Parklar yetkilileri, ayıyı kendilerinin bırakmadığını söylüyor. Belki de bir kişi küçükken yanına aldığı bir ayıyı daha sonra Kapıdağ’a bırakmış olabilir. Kaldı ki Kapıdağ, ayılar için uygun bir yaşam alanı da değil. Ayı, hem otçul hem de et obur bir hayvan. 
Bu açıdan da insanlar için tehlike oluşturabilir. Tabii ki, aynı zamanda Kapıdağ’ın göbeğindeki iki kırsal mahallede insanlar, kozalak topluyor. Yine Kapıdağ’da arıcılık da çok fazla. Bu hayvanlar, kovanlara ve diğer tarım ürünlerine zarar verir. Ne mi yapılmalı? Burada görülen ayı veya ayılar, resmi görevlilerce yakalanarak, yaşayabilecekleri doğal ortamlarına götürülmelidir.”
AYI VURMANIN CEZASI 50 BİN LİRA
Yayla, yasa ve yönetmeliklere göre, bir vatandaşın, bir ayıyı öldürmesinin cezasının 50 bin lira olup, ayrıca av ruhsatının da elinden alınacağına dikkati çekti.
AVCILIK DOĞAYLA BÜTÜNLEŞMEK DEMEK
Avcılığın, doğayla ve yaban hayatıyla bir bütün olma anlamına geldiğini vurgulayan Yayla, şöyle konuştu:
“Avcılık, spor olmasa bile sıradan bir eylem de değil. Avcı olmak için gerekli eğitimleri almak zorundasınız. Devlete borcunuz olmayacak. Sağlıklı bir zihinsel yapıya sahip olmanız gerekiyor. Avcılık, bir yaşam tarzıdır. İnsanoğlunda avlanma güdüsü vardır. Bu güdü bazı insanlarda daha çok ortaya çıkar. Ancak şunu herkes bilsin ki, avlanırken gerekli tüm kurallara uymak için elimizden geleni eksiksiz yerine getirmeye çalışıyoruz ve tüm avcıları da bu konuda eğitiyoruz.” 
 

Haber: ÖNDER BALIKÇI
 



  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı