Bugün, 19 Mart 2024 Salı

Kapıdağ´a Bal Ormanı tesis edilecek

Kapıdağ´a Bal Ormanı tesis edilecek

Balıkesir Orman Bölge Müdürü Kırcı, 2016 yılında Kapıdağ Yarımadasında Bal Ormanı tesis edeceklerini açıkladı.

Balıkesir Orman Bölge Müdürü Metin Kırcı, Orman Genel Müdürlüğünün son yıllarda ormanlık alanların arttırılmasına yönelik aralıksız çalışmalar sürdürdüğüne dikkat çekerek "Verimli ormanlık alanımız sürekli artıyor. Yanmış hiç bir metrekare saha kaderine terk edilmiyor" dedi.
Kırcı, çalışmalar hakkında yaptığı açıklamada "Balıkesir´in ormanlık alanı tüm alanımızın % 44´üne denk geliyor. Türkiye´deki ormanlık alanlar % 27-28 olmasına rağmen bu oran oldukça yüksek. Bazı ilçelerimizde % 70 oranında ormanlık alan var. Köylülerimiz tarım alanlarıyla ormanlar sıkışmış durumda. İnsanlarımız ağaçlandırma konusunda biraz daha bizi koruyun ve tarım ve hayvancılığı destekleyin diye talepleri var" dedi.
Balıkesir´deki ormanlık alanların % 73´nün verimli ormanlardan oluştuğunun altını çizen Kırcı "Ormanlarımızın % 73´ü verimli ormanlardan oluşuyor, 56 milyon orman servetimiz var. Yıllık 1 milyon 650 bin M3 artığımız var biz sadece bunun 700 bin civarında yere yakınını alabiliyoruz. Ormanlarımızın % 34´ü meşe türüyle kaplı, yöremiz yangına hassas bir bölge olduğu için kızıl ve kara çam türlerinin her ikisinin de toplamı % 47 civarında. Buda yangın riski açısından önemli. Orman Genel Müdürlüğümüzün Bakanlığımızın son yıllardaki politikası ormanlık alanların arttırılması var. Ancak bunu arttırırken köylülerinde gelirini arttırıcı destekleyici faaliyetler yapmak. Bu nedenle özellikle Balıkesir´de gelir getirici türlerle ilgili çok güzel çalışmalar yapılmış. 30 bin hektar civarında gelir getirici ağaçlandırılması bugüne kadar fıstık çamı ağaçlandırması yapılmış. Gene bu kapsamda son 4 yıldır ceviz, badem, fıstık çamı eylem planları çerçevesinde 530 bin adet fidan dikilmiş bunların sertifikalarını kullanım haklarını vatandaş-larımıza vereceğiz. Dikimi bittikten sonra 3 yıl bakımı bize ait ondan sonra kendilerine vereceğiz. Onlarda yetiştirecek ve gelirlerine destek olacak" şeklinde konuştu.
2016 yılında Kapıdağ´da bal ormanı tesisi girişiminde bulunacaklarını işaret eden Kırcı, ?Yine orman köylülerini desteklemek için, hem sosyal hem de ekonomik yönden onları kalkındırmak için kırsal kalkınmada göçün önlenmesi için 2016 yılında da yaklaşık 4 milyon liralık kredi sağlayacağız" diyerek sözlerine ekledi.
Haber Merkezi



  • Salı 15.7 ° / 3.8 ° false
  • Çarşamba 7.9 ° / 2.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 12.4 ° / 3.3 ° Güneşli