Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Kapıdağ'da neler oluyor

Kapıdağ

TEİAŞ, bölge halkı ve muhtarlara yalan söylemiş!

Edincik RES’ten Erdek’in kırsal İlhan Mahallesi’ne taşınacak olan 308,000 voltluk yüksek gerilim hattı projesinin arazideki çalışmaları sürüyor. Projede belirlenen direk noktalarındaki ormanlık alanlarda yollar açılmaya, ağaçlar kesilmeye, betonlar atılmaya devam ediliyor. Çekilen son görüntülerde bu alanların bariz bir şekilde talan edilmeye başlandığını gözler önüne seriyor. 
Daha önce projenin tanıtımı için TEİAŞ yetkilileri bölgede 5 adet taşıyıcı direğin dikileceğini açıklamış, ilçemize bağlı Çeltikçi, Aşağıyapıcı, Hamamlı, Düzler ve Belkıs mahalleleri muhtarları ve sakinleriyle yapılan tanıtım toplantılarında bölge insanı böyle ikna edilmişti. 
Oysa daha şimdiden sadece Hamamlı ile Belkıs mahalleleri arasında yok edilen ağaçlık alanlarda açılan direk alanlarının sayısı 6 oldu. 
Hattın geçeceği diğer bölgelerdeki ormanlık alanlar, zeytinlikler ve hattın daha aşağısındaki Kyzikos Antik Kenti alanıda düşünüldüğünde önümüzdeki günlerde onlarca direğin daha dikileceği ortaya çıkmış oldu. Diğer bir ifadeyle yetkililerin askı süreçlerinde projeye itiraz gelmemesi için muhtarları ve bölge halkını kandırdıkları da ortaya çıkmış oldu. Fakat yakın zamana kadar ne kadar büyük ormanlık, zeytinlik ve tarih talanının yaşanacağını şimdiden söylemek zor değil.                       
TEİAŞ projesi ve ÇED Raporu’na göre Kapıdağ’ın bir ucundan diğer ucuna uzanacak 30 km’lik hat boyunca yaklaşık 32.000 adet ağacın kesileceği belirtiliyor. Zaten RES’lerle delik deşik edilmiş Kapıdağ’a yapılacak bir de bu projeyle büyük bir orman varlığı da yok edilmiş olacak. İlgili kurumların açıklamalarında projenin yapılmasında kamu yararının gözetildiği belirtiliyor. Elektrik direklerini zeytinliklerin, ormanların, tarım alanlarının ve antik kentin göbeğine dikerken hatta 4 km’lik kısmı da içinden geçerken kamu yararı var ama çam fıstığı ormanlarının, kırsal mahalle sakinlerinin geçimini sağladığı beslendiği zeytinliklerin, tarım alanlarının ve kültürel mirasımız olan 1. derece sit alanı hüviyetine sahip Kyzikos Antik Kenti’nin kamuya yararı yok öyle mi! 
Projede 88 adet direk dikileceği ve 963.000 m2 alana ihtiyaç duyulduğu belirtiliyor. Ancak şimdiden direkler için açılan alanların arası yaklaşık 150 metre olup 30.000 metrelik hat düşünüldüğünde ise basit bir hesapla projedeki direk sayısı ve açılacak alan miktarından çok daha fazlasının kullanılacağını tahmin etmek de zor değil. Detaylı Proje ve ÇED Raporu’na http://eced.csb.gov.tr/ced/jsp/ek1/20736# adresinden erişilebilir. 
Proje tamamlandığında yüksek gerilim hattına yakın güzergahlardaki zeytinliklerde, tarım alanlarında çalışan ve bölgede yaşayan binlerce bölge insanının sağlığı da ciddi biçimde etkilenmiş olacak. Oluşacak elektromanyetik radyasyon başta kanser olmak üzere birçok insanı zor durumda bırakacak. 
Haber: Tuncay Ertan 

 



ali KIRCI
23.03.2022 08:10:54
Merhaba Tuncay bey; RES yapılmasın karşıyız,HES yapılmasın karşıyız,MADENLER açılmasın karşıyız,YOL yapılmasın karşıyız, KÖPRÜ kapılmasın karşıyız,sağlanılan enerji nakli gerçekleşmesin direk dikilmesin karşıyız, iyi hoşta bu ülke nasıl ihtiyaçlarını karşılayacak,dışa bağımlılık nasıl azalacak çok bilmişler reçetesini versinde öyle yapılsın o zaman. Saygılarımla iyi çalışmalar dilerim.

Anahtar Kelimeler: Kapıdağ' neler oluyor
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli