Bugün, 27 Nisan 2024 Cumartesi

Kapıdağ’da YARDOP projesi

Kapıdağ’da YARDOP projesi

v

Bandırma Orman İşletme Müdürü Faruk Tuna Yüksek, Kapıdağ’daki bu projenin ilk aşamada 4 bin hektarlık alanda uygulanacağını belirterek, şunları söyledi:

“Bu projeyi üç yılda tamamlayacağız. Bu kapsamda, ormanı bölerek, ana yollarda yangına müdahale tesisleri yapılacak. Ormandaki yollar daha aktif ve yangına müdahaleye uygun duruma getirilecek. Böylece çıkabilecek bir yangının büyümeden önlenmesi sağlanacak.”

Yüksek, YARDOP projesinin amacının, “yangına hassas ormanlarda yangınlara karşı direnci artırmak, yanıcı madde miktarını azaltmaya yönelik meşcere bakımlarını yapmak, yangın sırasında açığa çıkan ısı enerjisini düşürmeye yönelik yangın zayıflatma alanları oluşturmak, ağaç, ağaççık ve çalılardan oluşan hatlar tesis etmek, ihtiyaç durumunda ulaşım tesisleri yapmak, ayrıca yangına direnç gösteren, yöreye uygun türler ile karışık ormanlar kurmak” olduğunu belirtti.

YANGINA HASSAS AYLAR

Yüksek, orman yangınları açısından en hassas dönemin 15 Haziran-15 Ekim arasında olduğuna dikkati çekerek, şunları söyledi:

“Orman yangınları konusunda özellikle dikkat edilmesi gereken dönem ise temmuz ve ağustos aylarıdır. Çünkü bu aylar, çok sıcak ve nem oranının düşük olduğu dönemlerdir. Bu dönemlerde meteoroloji verilerini yakından takip ederken, yangına müdahale ekiplerimizi de diri tutuyoruz. Kritik bölgelere devriyeler çıkarıyoruz. Böylece yangın çıkmadan önce çalışmalar yaptığımız gibi yangın büyümeden bastırmayı amaçlıyoruz.”

FİDAN DİKME ÇALIŞMALARI

Fidan dikme çalışmalarının öncelikle kasım ve aralıkta gerçekleşmesi gerektiğine işaret eden Bandırma Orman İşletme Müdürü, Orman Yüksek Mühendisi Faruk Tuna Yüksek, şu bilgiyi verdi:

“Fidan dikme, ağaçlara su yürüdüğünde olmaz. Bandırma’nın Dutliman bölgesinde fıstık çamı dikme çalışmalarımız sona erdi. Bu bölgede mayıs ayında bakım, ot alma ve çapalama çalışmaları yapacağız. Bu alanlarda kuruyan fidanların yenilenmesini aralık ayında gerçekleştireceğiz. Kapıdağ’da, yapraklı ormanlar bulunduğundan dikim-ekim yapamıyoruz. Erdek sınırları içindeki Narlı, Turan, İlhan ve Ballıpınar mahallelerinde, 10 yıl önce dikilen fıstık çamları çok büyüdü.”

                                               ÖNDER BALIKÇI



Anahtar Kelimeler: Kapıdağ’ YARDOP projesi
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı