Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

Kapıdağ´ı RES´ler baltalıyor

Kapıdağ´ı RES´ler baltalıyor

Erdek ilçesinde bulunan Kapıdağ Yarımadası´nda 700´ün üzerinde bitki popülasyonu ve yaklaşık 140´ın üzerinde tıbbi ve kozmetik olarak kullanılan endemik bitki yer alıyor. Bölgede yapımı devam eden Rüzgâr Enerji Santralleri (RES) çalışmaları kapsamında kes

Erdek ilçesinde bulunan Kapıdağ Yarımadası´nda 700´ün üzerinde bitki popülasyonu ve yaklaşık 140´ın üzerinde tıbbi ve kozmetik olarak kullanılan endemik bitki yer alıyor. Bölgede yapımı devam eden Rüzgâr Enerji Santralleri (RES) çalışmaları kapsamında kesilen ağaçlar havadan görüntülendi.
Kapıdağ´ında yok edilen ormanlık alanlarla ilgili basına açıklama yapan Erdek Belediye Başkan Vekili Hasan Yapakçı, ?14 sene önce Kapıdağ bölgemizden bir şirket EPDK´dan rüzgâr santralleri için lisans alıyor. Daha sonra ihale yaparak projeleri birkaç işletmeye veriyor. 2006 yılında alınan lisansla kırsal İlhan Mahallesi güney tarafında Rüzgâr Enerji Santralleri´nin 14 tanesinin inşaatı bitiyor ve faaliyete geçiyor. 

2014 yılında da 4 tanenin lisansı alınıyor ve ayrıca Klapse Tepesi´ne 7 tanesinin lisansı alınıyor ancak çok fazla yer kapladığı için 2 tanesinin yapılmasına kara veriyorlar. Sıkıntı şurada, bizler enerjiye karşı değiliz ama Kapıdağ Yarımadası´nın rüzgâr enerjisi potansiyeli olarak seçilmesi çok büyük yanlıştır. Kapıdağ, dünyada sayılı endemik bitkilerin bulunduğu bir bölgedir. 140´ın üzerinde tıbbi değeri olan bitkilerin birlikte olduğu bir alandır. Bunun dışında kayın, kestane, meşe, ıhlamur gibi adını sayamayacağımız ağaç cinsleri yaşamaktadır. En çok oksijen üreten ağaç cinsi olan kayın ağaçlarının olduğu yere doğru rüzgâr enerji sistemleri yürümeye başladı. Kapıdağ´da kayın ormanlarının yok edilmesi demek oksijen ve hava kalitesinin düşmesi demektir. Rüzgâr Enerji Santralleri yüksekliği yaklaşık 140 metreyi bulan yükseklikle, bunların oluşturduğu yüksek ses ve manyetizma ile birlikte kanatlı hayvanların göç etmesi demektir. Enerji gerekli ama yer seçimi uygun değil. Bence Kapıdağ ormanları olmamalı. Ormanın olmadığı, insanların az olduğu yerler seçilmelidir. Canlı hayatı olmadıktan sonra enerjinin ne kıymeti olabilir ki? Bundan sonraki tüm mücadelemiz Kapıdağ´a rüzgâr enerjisi ile ilgili yatırım yapılmamasıdır. Kapıdağ Yarımadası enerjiye, madene harcanamayacak kadar önemli alandır.? dedi.
Haber : Serhat Barış-Mehmet Ertan



Anahtar Kelimeler: Kapıdağ baltalıyor
  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli