Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

Kapıdağ´ın bitmeyen çilesi!

Kapıdağ´ın bitmeyen çilesi!

?Vandallar?dan sonra şimdi de antimon ocağı

Erdek sınırları içinde bulunan Kapıdağ´ın çilesi bir türlü bitmiyor.
?Vandallar? olarak isimlendirilen avcıların doğa cenneti Kapıdağ´a verdikleri büyük zararın ardından, şimdi de özel bir şirket, Kapıdağ´a kurduğu ocaktan antimon madeni üretmek için çalışmalar yapıyor.
Konuyla ilgili açıklama yapan Bandırma Dağcılık ve Arama Kurtarma Derneği (BANDAK) Başkanı Kadri Civan, şunları söyledi:
?Avcıların, dağdaki hayvanlar başta olmak üzere doğal dengeye verdikleri zarar ortada. Bu da yetmezmiş gibi şimdi de dağda bir antimon ocağı çalışmalara başladı. Bu ocağın atıkları, dağdaki derelere, vadilere atılarak büyük bir çevre kirliliği yaratılmaya başlandı. Kapıdağ gibi endemik bitki türlerinin çok zengin olduğu bir doğa cenneti göz göre göre ölüme terk ediliyor. Yetkilileri uyarıyor, Kapıdağ´a sahip çıkılmasını istiyoruz.?
ANTİMON NEDİR
Antimon, metale benzeyen, kırılabile ve kolayca toz durumuna getirilebilen gümüş beyazı renginde bir katıdır. Antimon türevleri, tıpta balgam söktürücü, kimyada ise alaşımlarda kullanılıyor. 

Organik tuzları, layşmaniyoz ve bilharzyoz hastalıklarının tedavisinde etkili oluyor. Sıvı antimon dondurulduğunda antimonun ortasında yıldız gibi bir şekil ortaya çıkıyor.
Türkiye´de, Balıkesir, Kütahya, Bursa, Sivas, İzmir´in Beydağ ilçesi Halıköy Mahallesi ve Tokat´ta çıkarılıyor. Ayrıca cephane yapımında, cam ve seramik sanayiinde ve renklendirmede kullanılıyor.
Dünya üzerinde, akü yapımında hammadde olarak kullanıldığı gibi gelişmiş ülkelerde n-tipi yarı iletken yapımında silikonu katkılamak (doping) amacıyla kullanıldığı da biliniyor.
Haber : Önder Balıkçı



Anahtar Kelimeler: Kapıdağ bitmeyen çilesi
  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli