Bugün, 12 Mayıs 2024 Pazar

Kaptan Öksüz: deniz suyunun çekilmesi normal

Kaptan Öksüz: deniz suyunun çekilmesi normal

Erdekte deniz sularının çekilmesini, deprem olacak şeklinde yorumlayıp haber yapan yaygın ve yerel basına Erdek halkı öfke kustu.

Erdek`te deniz sularının çekilmesini, deprem olacak şeklinde yorumlayıp haber yapan yaygın ve yerel basına Erdek halkı öfke kustu.
Erdek`te son yıllarda özellikle bu mevsimde yaşanan deniz sularının çekilmesi hakkında bilgisine başvurduğumuz 26 yıllık uzun yol deniz kaptanı Ali Öksüz, gerçekle uzaktan yakından ilgisi olmayan bu tip haberlerle yapılmak istenen asıl amacın, Marmara Bölgesi turizmini baltalamak olduğunu işaret etti.
Ege ve Akdeniz bölgelerinden gelen sipariş üzerine bu tür haberlerin, her yıl Şubat ve Mart aylarında yapıldığına dikkat çeken Kaptan Öksüz, aynı haberin Nisan ve Mayıs aylarında da yapılacağına tanık olacaksınız şeklinde konuştu.
Kendisinin yakın yol deniz kaptanı olarak başladığı meslekte, uzun yol deniz kaptanı olarak devam ettiğini belirten Öksüz, okyanus`ta suların Med Cezir olayından dolayı 4-5 metre çekilip gelmesini depreme bağlamak ne kadar sağlıksız bir açıklama ise, Erdek deniz sahillerinde yılın bu aylarında suların çekilmesini, depreme bağlamanın bir o kadar yanlış olacağını belirtti.
Bilgilendirmesini sürdüren Öksüz, devamında şöyle konuştu: "Marmara`da kuzey rüzgarları estiğinde deniz sularında çekilme görülebilir. Lodos gibi güney rüzgarları estiğinde ise sular kabarır ve yükselir. Erdek`te deniz sahilinde gezen ilçe halkı, çay bahçeleri önünde deniz sularının yükseldiğini, suların rıhtımın üzerine çıktığına tanık olduğunda ise lodos rüzgarı eseceğini bilir.
Bunun tam tersi de, Poyraz-Karayel-Gün Doğusu gibi kuzey rüzgarları estiğinde ise sular çekilebilir. Dolayısıyla Erdek deniz sahilinde kumsal alanlar genişler. Bu durum senelerden beri böyle devam etmektedir ve edecektir. Bu gelişmeyi, depremle bağdaştırmak doğru bir yaklaşım değildir.
Tüm basın değil ama bir bölümünün, turizmin yönünü Ege ve Akdeniz Bölgelerine kaydırmak için bu tip haberleri özellikle yaptıklarını iddia ediyorum.
Biliyoruz ki, Erdek ve çevresi Marmara Bölgesinin, her geçen gün turizm alanında üzerine bir şeyler koymaya çalışan, metropol şehirlere yakınlığından dolayı rağbet edilen önemli bir turizm yöresi olma yolunda ilerliyor. Tatil için Erdek`i tercih eden misafirlerimizin, ilçemizde bulundukları sürece ev sıcaklığını hissettiği, ellerinden geldiğince kendilerine yardımcı olmaya çalışan samimi insanların yaşadığı bir ilçe olarak evlerine dönerken itiraf ettiklerine tanığız.
Depremi sadece Marmara Bölgesiyle sınırlı tutmak ne kadar yanlış bir görüşse, Türkiye`nin tüm bölgelerinde deprem olma olasılığı vardır. Bunu zaten hepimiz biliyoruz. Geçtiğimiz günlerde Kuşadası sallandıkça, sallandı. Depremle ilgili çalışma yapılacaksa, sadece Marmara Bölgesinde değil, ülkemizin her bölgesinde bu tür çalışmaların yapılmasında fayda vardır." dedi.
Kuzey rüzgarlarından dolayı, deniz sularının çekilmesini, depreme bağlayan yönelik yapılan haberlerin, Erdek üzerine hazırlanmak istenen bir oyunun parçası olarak gördüğünü ileri süren Öksüz, "Biz Erdek`liler bu oyunun yabancısı değiliz, Erdek`le lütfen uğraşmasınlar." dedi.

Anahtar Kelimeler: 0
  • Pazar 17.1 ° / 5.3 ° Güneşli
  • Pazartesi 17.1 ° / 6.5 ° Güneşli
  • Salı 16.2 ° / 3.9 ° Güneşli