Bugün, 24 Nisan 2024 Çarşamba

Kara Elmas yüzleri güldürüyor

Kara Elmas yüzleri güldürüyor

Marmarabirli-kebağlı 162 Sayılı Erdek Zeytin Tarım Satış Kooperatifinde alımlar sürüyor.

Kooperatif Başkanı Hüseyin Durak, içinde bulunduğumuz alım döneminde, yağlık dahil toplam 11 milyon kilo alım gerçekleştireceklerini açıkladı.
Erdek ilçesi sınırları içinde toplam 1 milyon 250 bin adet zeytin ağacı ve 11 milyon kilo rekolte bulunduğunu belirten Durak, 23 Kasım 2012`de başlattıkları alımların sürdüğünü vurgularken, şunları söyledi:
"Kooperatifimiz, 410 taneden oluşan bir kilo zeytini 1 lira 80 kuruş, 190 taneden oluşan bir kilo en iri zeytini ise 6 liradan alıyor. Alımlarımız, zeytinin biraz geç kararması nedeniyle uzun sürecek gibi görülüyor. Zeytinler tamamen bitene dek alımlarımız sürecektir."
Kooperatiflerinin 5400 ortağından 4700`ünün ürün tesliminde bulunduğuna işaret eden Durak, kooperatife ürün teslim eden ortaklarına, 15 günde bir, ürünlerinin yüzde 60`ının bedelinin ödendiğini, ortaklarına dört kez ödeme yaparak, ürün bedelinin ödenmiş olacağını, bu yıl ilçelerinde yüksek bir ürün veriminin görüldüğünü açıkladı.
Modern yağ fabrikası çalışıyor
Kooperatiflerine ait bulunan modern yağ fabrikası hakkında da bilgi veren Hüseyin Durak, şunları söyledi:
"Bu yağhane, 162 Sayılı kooperatifimiz ortaklarının ürün bedellerinden kesilen paylarla ilçemize kazandırılmıştır. Günlük çift çalışmayla 240 ton işleme kapasitesine sahip bulunan yağ fabrikamızın son derece modern olan makineleri için 425 bin Euro ödedik. Ayrıca, zeytin çekirdeği ayırıcı makineyi 20 bin liraya aldık. Fabrika binasının yapımına 540 bin lira harcadık. Böylece fabrikanın toplam mâliyeti 1 milyon 600 bin lirayı buldu. En küçük bir atığı ve kirliliği bulunmayan yağhaneden çıkan zeytinin çekirdeği de kırılarak, ayrılıyor. 5500 kalorili bu çekirdek, yakıt olarak kullanılıyor. Kırılmış bu çekirdeğin tonu, 250 liradan satılıyor. Bu çekirdeği de ihâle yoluyla satacağız."
162 Sayılı Erdek Zeytin Tarım Satış Kooperatifi Başkanı Durak, yeni yağ fabrikasının, ortaklarına büyük bir ekonomik yarar sağladığını sözlerine ekledi.
Bu arada, Hidâmet Asa`nın başkanlığındaki Marmarabirlik üst yönetimi de, Erdek Zeytin Tarım Satış Kooperatifi depolarının yollarını genişleterek, ortakların, ürünlerini daha rahat bir ortamda teslim etmelerini de sağlama çalışmalarını gerçekleştirdi.
Önder Balıkçı


Anahtar Kelimeler: 0
  • Çarşamba 26.4 ° / 14.4 ° Güneşli
  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli