Bugün, 2 Mayıs 2024 Perşembe

Karşıyakada kuduz hastalığı bilgilendirme toplantısı

Karşıyakada kuduz hastalığı bilgilendirme toplantısı

Erdek Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü koordinasyonunda Karşıyaka Beldesinde Kuduz Hastalığı Bilgilendirme Toplantısı yapıldı.

Erdek Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü koordinasyonunda "Karşıyaka Beldesinde Kuduz Hastalığı Bilgilendirme Toplantısı" yapıldı.
İlçemize bağlı Karşıyaka Beldesinde kahvehaneler bölgesinde düzenlenen toplantı Erdek Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü M. Murat Yazar`ın başkanlığında gerçekleşirken, bilgilendirme toplantısına Erdek Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğünde görevli Veteriner Hekim Ayşin Görpeli eşlik etti.
Burada bir konuşma yapan Erdek Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü M. Murat Yazar, kuduzun hayvanların salyasında bulunduğunu ve genellikle ısırma suretiyle bulaştığına dikkat çekerek, enfeksiyonun hayvanların salyaları ile çevreye yayıldığını söyledi. Köpeklerde salya klinik belirtilerin başlangıcından 5 gün önceye kadar virüs ihtiva ettiğini anımsatan Yazar, hastalılığın hayvan tarafından ısırılmasından sonra kas dokusuna girerek çoğaldığını anlattı.
Geçtiğimiz ay Karşıyaka Beldesinde bir hayvan damında ölen 6 veya 7 Büyükbaş hayvanın dışında, sahibi tarafından kendilerine 2 büyükbaş hayvanın daha hastalandığı şikayeti ile başvurmasını takiben, Erdek Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünde görevli veteriner hekimler tarafından tedavi uygulanan iki büyükbaş hayvandan birisinin öldüğünü hatırlatan Müdür Yazar, ölen hayvanın ölüm nedeninin belirlenmesi için İstanbul-Pendik Veteriner Kontrol Enstitüsüne gönderildiğini, gelen sonucun kuduz çıktığını açıkladı.
Erdek Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü M. Murat Yazar, toplantıda devam eden açıklamasını şöyle sürdürdü:
"Karşıyaka Belde merkezli Kestanelik ile Çakıl Köylülerine ait büyükbaş hayvanların birlikte otladıkları merada, muhtemelen yaban hayvanlarla temas neticesi Karşıyaka Beldesinde ikamet eden bir vatandaşımızın hayvan damında 6 veya 7 büyükbaş hayvan hastalanmış. Bunun üzerine bu hayvanların tedavilerine özel bir veteriner hekim tarafından başlanmasına rağmen bu hayvanlarımız ölmüştür. Bizler, bu hayvanların ölüm nedenini bilemiyoruz. Ancak, daha hastalanan 2 büyükbaş hayvanın bize bildirilmesiyle, bu kez müdürlüğümüzde görevli veteriner hekim tarafından tedavilerine başlanan iki hayvandan biri daha ölünce, bizde ölüm nedeninin tespiti için ölen hayvanın kellesi ile iç organlarını keserek Pendik Veteriner Kontrol Enstitüsüne yolladık. Oradan gelen sonuç kuduz çıktığı için geçtiğimiz ayın sonundan itibaren Karşıyaka Beldesinde, kuduz hastalığını çıktığı ahırdan itibaren çember şeklindeki sahada tüm hayvanların aşılanmasına başlandı. Bugün itibari ile Büyükbaş ve küçükbaş hayvan dahil olmak üzere toplam 1700 hayvanın aşılanma işlemi tamamlanmıştır. Ayrıca, bu sahada hayvanlarla temasta olan 7 vatandaşımıza da Erdek İlçe Sağlık Müdürlüğü ve Bandırma Devlet Hastanesi`nde de kuduz aşıları yapılmıştır. Karantinaya alınan Karşıyaka Beldesinden dışarıya hayvan çıkışına kesinlikle izin verilmemekte olup, kesime gidecek hayvanların kontrolleri müdürlüğümüz veteriner hekimleri kontrolünde yapıldıktan sonra, kesime gönderilmelerine izin verilmektedir. Dışarıdan hayvan alımında ise bir yasaklama olmayıp, beldeye hayvan girişi yapılabilir. Her şey kontrolümüz altında olup, paniğe gerek yoktur."
Kuduz mikrobu hakkın da bilgi veren Müdür Yazar, "kuduz sadece kuduz olan hayvanın salyasından geçmekte olup et ve sütten kuduz mikrobu bulaşmaz. Et ve sütün pişirilmesinden dolayı sıkıntı yaşanması söz konusu olmayıp Brucella veya Şarbon hastalıkları gibi et veya sütten bulaşan bir hastalık olmadığından halkımız tereddüt yaşamasın diyerek sözlerine ekledi.
Toplantıya ayrıca Karşıyaka Belediye başkanı Yaşar Gedik`inde katıldı. 
Haber : Taygun Ertan


Anahtar Kelimeler: 0
  • Perşembe 18.7 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 18.7 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 21.6 ° / 7.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı