Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

Kart parasını ödememenin yolu

Kart parasını ödememenin yolu

Bankalarla kart aidatı, kredi sözleşmesi ve komisyon ücretleri gibi konularda anlaşmazlık yaşayan tüketiciler, çareyi buldu

Bankalarla kart aidatı, kredi sözleşmesi ve komisyon ücretleri gibi konularda anlaşmazlık yaşayan tüketiciler, çareyi buldu.
Bankalarla kart aidatı, kredi sözleşmesi ve komisyon ücretleri gibi konularda anlaşmazlık yaşayan tüketiciler, sözleşmelerini dikkatli okuyup mevzuata uygun şikayet dilekçesi verdikleri takdirde olumlu sonuca ulaşıyor.
Türkiye Bankalar Birliği (TBB) tüketicilerin Tüketici Hakem Heyetlerine yaptıkları bankalarla ilgili şikayetlerin yıllık sonuçlarını yayınladı. Raporda yer alan verilere göre tüketicilerin bankalarla ilgili şikayet dosyalarının % 65`i mevzuata uymuyor ya da eksik belge ve bilgilerle düzenleniyor. Eylül 2007 ile Ağustos 2010 tarihleri arasında tüketicilerin hakem heyetlerine yaptığı 4772 şikayetten 1304`ü tebliğe uygun olmadığı için kabul edilmedi. 1806 başvuruda ise bilgi ve belge eksiğine rastlandı. Böylece bin 662 dilekçe işleme alınırken 3110 dilekçe dışarıda kaldı.
Önce bankaya gidin
Rapor, tüketicinin şikayetini önce bankaya gidip çözüm aramak yerine doğduran tüketici heyetlerine başvurduğunu da ortaya koydu. Söz konusu dönemde hakem heyetleri, tebliğe uygun olmadığı için kabul etmediği 1304 dilekçeden 664`ünü, "şikayetin önce bankaya yapılması" gerektiği için ilgili bankalara gönderdi. Bankalar bu dilekçelerdeki şikayetleri incelediler ve sonunda 489 başvuruda tüketicilerin haklı olduğuna karar verdiler.
Kart paraları iade
Bankalara havale edilen bu dosyaların 408`i banka ve kredi kartlarıyla ilgili aidat ve benzeri şikayetlerden oluşuyordu. Bankalar bu tüketicilerden 312`sini, yani %  76,5`ini haklı buldu, iade ya da hatalı işlemin sonlandırılması yönünde karar aldı, sorun çözüldü. Aynı şekilde tüketici kredileriyle ilgili 87 şikayetten 75`i komisyonlar başta olmak üzere bankacılık ürün ve hizmetleriyle ilgili 169 şikayetten de 102`si yine tüketici lehine çözüme kavuşturuldu.

Anahtar Kelimeler: 0
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli
  • Pazartesi 22.5 ° / 9.7 ° false